Seriál Zrádci

Seriál Zrádci Zdroj: Česká televize

Český Breaking Bad a špioni STB. Festival Serial Killer ukáže nejočekávanější tuzemské seriály

Festival Serial Killer se divákům poprvé představil v květnu roku 2018. Přilákal celou řadu televizních profesionálů i teoretiků a také 3000 diváků, z nichž někteří mohli při slavnostním zahajování vidět také jediného českého zástupce v televizní soutěži, exkluzivní premiéru seriálu Most!, s velikou delegací tvůrců a herců.

Jedním ze tří největších úspěchů loňského ročníku byl fakt, že vítěze hlavní soutěže, chorvatskou minisérii Strážce hradu, koupila do svého vysílání švédská veřejnoprávní televize, což je ojedinělá akvizice tohoto druhu v západní Evropě a jeden z důvodů vzniku Serial Killera. Druhým úspěchem bylo uzavření oficiálního partnerství s věhlasným Edinburgh TV Festival a získání pozornosti nových britských partnerů, včetně BBC.

O festivalu Serial Killer mluvila v Prostoru X Kamila Zlatušková:

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Kamilou Zlatuškovou • Prostor X

Třetím, zřejmě nejzásadnějším krokem pro budoucnost celé akce, je podpora a oficiální spolupráce s Evropskou vysílací unií (EBU), která sdružuje všechny evropské televize veřejné služby (viz Letter of Intent v závěru zprávy).

Druhý ročník festivalu Serial Killer se uskuteční 24. – 29. září 2019. První festival TV a online seriálů ve střední a východní Evropě se bude konat přímo v centru města Brna. Serial Killer divákům opět nabídne exkluzivní světové premiéry, více jak 40 projekcí, hlavní soutěžní přehlídku i soutěž nových webseriálů s mezinárodní porotou, také několik nesoutěžních sekcí a retrospekci toho nejlepšího z norské televizní produkce. To vše za přítomnosti tvůrců, s nimiž mohou diváci po projekcích diskutovat.

V hlavní soutěži se letos utkají dvě silné české novinky

První je špionážní drama HBO Bez vědomí/The Sleepers (režie Ivan Zachariáš, scénář: Ondřej Gabriel), která bude mít v polovině září slavnostní premiéru také na prestižním filmovém festivalu v Torontu.

Druhou novinkou je pak jeden z nejočekávanějších českých seriálů roku 2020, kriminální drama Zrádci/Rats (režie Viktor Tauš, scénář: Miro Šifra) o výrobě pervitinu v Česku.

Za všechny další skvělé tituly lze jmenovat např. seriál Šťastná to země/State of Happiness o norském objevu ropy nebo Exit, nekompromisní sondu do světa top manažerů se závislostmi všeho druhu, která bude mít premiéru v norské televizi až několik dní později po uvedení v České republice. Chybět ale nebudou ani černočerné detektivní komedie nebo kvalitní seriály o současných teenagerech v sekci Seriály (nejen) pro mladé.

Prodej akreditací v ceně 460 a 310 Kč (studentská a seniorská sleva) už byl před prázdninami zahájen, zde najdete kompletní festivalový program.