Pikniky vznikly jako kratochvíle šlechty na honech a lovech, dnes jsou hlavně záminkou pro setkání s přáteli

Pikniky vznikly jako kratochvíle šlechty na honech a lovech, dnes jsou hlavně záminkou pro setkání s přáteli Zdroj: F.O.O.D.

Stručný piknikový manuál: Co zabalit do koše, koho vzít s sebou, a co nezapomenout...

Pojďme si zpříjemnit konec prázdnin. Skvělou kratochvílí pro tuhle příležitost je piknik. Třeba ten, který pořádá časopis F.O.O.D. na pražské Ladronce v neděli 1. září. Kolektivní hodování pod širým nebem ve společnosti rodiny, přátel či obojího je přesně to, o co si babí léto koleduje.

Jednoduše se domluvíte, kdo co napeče a připraví, pak se to zabalí do košů a košíků, přihodí se lahev něčeho dobrého k pití, deka, polštář a vyrazí se do parku. Přijde nám to úplně samozřejmé, ale na rovinu – kolikrát už jste to skutečně udělali? Prozradím vám tajemství: nejtěžší je to napoprvé. Rozhoupat se dá práci, pak už ale nebudete chtít přestat. A úplně stejné to je, když pořádáte piknik, kam přijede 120 stánků s jídlem, celá kolona food trucků, zaplníte velký park a přihodíte nezbytnou zábavu pro děti i dospělé. Napoprvé je to celkem dřina, pak už to zkrátka jde.

Piknikové know-how

F.O.O.D. piknik pořádá můj domovský časopis už podeváté a stále je co ladit a zlepšovat, ­stále se ohledně této disciplíny učím něco ­nového. Na následujících řádcích najdete stručný manuál mých piknikových poznatků a know-how.

Tahle zábava původně vznikla jako chvíle odpočinku pro šlechtu během honů a lovů. Ty se obvykle pořádají na podzim, kdy nebývá zrovna krásně. Z toho plyne, že piknik lze pořádat za každého počasí. Ale přiznejme si na rovinu, že průtrž mračen není ideální, stejně jako parné slunce. Optimální je teplota kolem 25 °C a polojasno. Vždycky je fajn, když je v dohledu strom či altán, kam je možné se tak trochu skrýt. Základní výbavou je deka, případně skládací stolička pro ty, jimž už válení v trávě dělá problém, a hry pro účastníky výpravy, kteří ani chvilku neposedí.

Hezké je, když se na pikniku sejdou zástupci několika generací, tedy od dětí po seniory. Akce tak dostane zajímavější sociální rozměr a pocvičíte se v trpělivosti. Proto také pořádáme na F.O.O.D. pikniku soutěž s názvem „Dejte si rande“, tedy sejděte se tu s někým, s kým jste se dlouho neviděli. Moment překvapení není nikdy k zahození. „Tohle je fakt ten spolužák ze základky?“ Proč ne! Dejte si s ním sklenku piva, burger a zavzpomínejte na ­staré časy.

A konečně se dostáváme k tomu nejpodstatnějšímu – k jídlu. Osobně preferuji pokrmy, které sníte jednou rukou, bez příboru a bez nádobí. Sladké či slané koláče a muffiny, které naskládáte do krabice, jsou ideální volba. Kreativně sestavený sendvič nikoho neurazí, zvlášť když budete pamatovat jak na milovníky masa, tak na vegetariány a vegany. V oblibě mám dezerty do skleniček, každý dostane svou porci a je klid. Zásadní výhodou pikniku je, že klidně můžete drobit do bezvědomí a nikdo vám nebude nic vyčítat, takže skvělá volba je třeba závin z listového těsta. Výborné je domluvit se s přáteli a rozdělit úkoly, pak se z vašeho setkání stane také soutěž o nejlepší jídlo. Každý se bude chtít tak trochu předvést. Nebo si minimálně neudělat ostudu. Gastronomičtí neumětelové dostanou za úkol hlídat pitný režim, ten doporučuju nepodcenit.

Pokud za námi ale dorazíte 1. září na Ladronku, dost si seznam těchto úkolů proškrtáte. Bohatě stačí vzít s sebou rodinu a přátele. Pak už jen budete ochutnávat a sbírat inspiraci, co připravit na piknik, který ještě budete chtít někdy v září uspořádat. Každopádně se moc těším! Ráda se tam potkám třeba právě s vámi.


Recept: Cuketové muffiny se slaninou, sýrem a rajčaty

Tuhle dobrotu budu na F.O.O.D. pikniku péct „live“. Přijďte ochutnat. Je to skvělá – navíc bezlepková – svačina, jejíž příprava zabere jen pár minut.

Připravte si plech na muffiny a každý důlek vyložte dvěma papírovými košíčky. Asi 50 g anglické slaniny pokrájejte na malé kostičky a na pánvi vypečte dokřupava. Tak 200 g cukety a 70 g čedaru nastrouhejte nahrubo. Jednu jarní cibulku nakrájejte na kolečka, dvě lžíce sušených rajčat v oleji na drobno a 50 g fety nadrobte na kousky. V míse vidličkou dobře prošlehejte čtyři vejce. Přidejte všechny připravené suroviny a 100 g vařené rýže. Směs dobře promíchejte a naplňte jí košíčky. Muffiny pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut.