Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Trest smrti: Je vhodné o jeho obnovení zavádět referendum?

Přiznám se, že v mém (relativně) pokročilém věku mne jen tak něco nedojme. Avšak někdy mám sto šest chutí rozmlátit vzteky monitor. Před pár dny mne zasáhla informace, že pachatel v (jinak celkem poklidném) městě Brně umlátil osmaosmdesátiletého seniora J. V., a to kvůli starému televizoru a telefonu! Neskutečné.

Z takového skutku se každému normálnímu člověku musí udělat špatně. Dodejme, že zmíněný zavražděný muž byl známým moravským kapelníkem a velice hodným člověkem. Jeho dlouholetý kamarád a populární zpěvák Laďa Kerndl pro média trefně vyjádřil (nejen) své extrémně negativní, ale o to více lidsky pochopitelné pocity: Ta hyena si zaslouží také smrt. Pokud někdo udělá člověku něco takového, tak by měl zemřít stejným způsobem..

Člověk nemusí být zrovna psychologem, aby mu bylo jasné, že trest smrti by pro vraha požadovala naprostá většina čtenářů, i když by se to možná pracovníkům některých „lidskoprávních neziskovek“ nemuselo líbit.

Referendum o trestu smrti

Mnozí naši politici, ale i další osobnosti veřejného života si rádi zahrávají s myšlenkou zavedení institutu obecného referenda do našeho právního řádu. Doplňme, že krajské a místní referendum již dávno máme.

Problém ovšem nutno spatřovat v tom, že mnozí zastánci zavedení referend jedním dechem dodávají, že by se ale nesmělo konat o tom či onom, třeba mj. i o zavedení výše zmíněného trestu smrti. Povšimli jste si také toho paradoxu, že z jedné a téže klávesnice se volá po tom, že lid je moudrý a má rozhodovat, ale pozor, nesmíme mu svěřit některé zásadní otázky – jako třeba vystoupení z EU či NATO nebo (znovu zopakujeme) o zavedení trestu smrti. Dobří lidé, nalejme si čistého sójového latté, i mnozí naši veřejní intelektuálové a politici jsou (ne)oděni do šatů chytré horákyně – obutá, neobutá, oblečená a neoblečená současně.

Závěrečná poprava

Mám za to, že pokud někdo volá po zavedení nového institutu obecného celostátního referenda, tak by se měl postavit k věci čelem a říct, zda by „připustil“ i konání plebiscitu o zmíněném trestu smrti za opravdu závažné zločiny, jako byla kupříkladu citovaná vražda seniora v městě Brně!

Profesní čest mi nedovolí apelovat na trestní soudce v této věci, aby byli na vraha pana kapelníka J. V. velmi přísní, nemožno zasahovat do nezávislosti soudů, nicméně alespoň vyjádřím přání, aby se takové hrůzné činy v naší společnosti nikdy neopakovaly.

Čest jeho památce!

Autor je právník a publicista