Sir Rowland Hill, vynálezce poštovní známky

Sir Rowland Hill, vynálezce poštovní známky Zdroj: Wikimedia Commons, koláž reflex.cz

Pamětní deska sira Rowlanda Hilla na jeho londýnském domě
Socha sira Rowlanda Hilla na Birminghamské hlavní poště
Tisk prvních známek
Karikatura namířená proti britské poště
Dopis psaný přes sebe, kvůli poplatkům za popsané strany
7
Fotogalerie

Britského učitele štvalo, že to na poště nefunguje. Tak sedl a vymyslel první poštovní známku na světě

V úterý 27. srpna uplynulo 140 let od úmrtí Rowlanda Hilla, muže, který se do dějin zapsal tím, že ve svém volném čase zkonstruoval největší revoluci, kterou poštovní systém kdy zažil: vynalezl poštovní známku. The Penny Black (černá jednopennyovka), vůbec první poštovní známka světa, spatřila světlo světa v roce 1840, stála jednu penci a od dnešních britských známek se vlastně příliš nelišila.

Zprávy šifrované v adresách, tajný trh s neplacenou korespondencí lordů či pošťáci coby vymahači poštovného, i tak vypadala britská poštovní služba v první polovině 19. století. Frustrován její neefektivností a kosmickými cenami navrhl v roce 1839 birminghamský učitel Rowland Hill její radikální reformu. Z luxusu dostupného jen horním vrstvám se touto reformou stal z pošty hlavní komunikační kanál.

Namísto složitého vzorce na vypočítávání poštovného, který mimo jiné násobil cenu za odeslaný dopis počtem popsaných stran a dálku cesty, již musel urazit, přišel Hill s univerzálním systémem poplatků za váhu dopisu. Ceny navrhl výrazně snížit a jakožto doklad o zaplacení představil právě poštovní známky. Sjednocený a výrazně zjednodušený ceník se odrazil v neuvěřitelném vzrůstu počtu odeslaných dopisů. Mezi roky 1839 a 1850 poskočil počet odeslaných dopisů v Británii ze 76 milionů na 350 milionů a nalepovací známky se během 20 let rozšířily do 90 zemí světa.

Za tu úplně první známku s názvem The Penny Black mohl odesilatel poslat dopis vážící až 14 gramů na jakoukoliv vzdálenost. Na rozdíl od známek, jako je Modrý Mauricius nebo Tříšilinková žlutá, kterých je na světě jen několik kusů, vyšlo černých jednopennyovek přes 68 milionů. Na sobě tato známka nesla na černém vodotiskovém pozadí vyobrazení patnáctileté královny Viktorie, která za zásluhy posléze Rowlanda Hilla pasovala na rytíře. Sir Rowland Hill zemřel 17 let poté, 27.srpna 1879.

Ani Československo se při svém vzniku nenechalo zahanbit a přišlo s unikátní sérií poštovních známek. Tu úplně první navrhl už na podzim roku 1918 sám Alfons Mucha. Na této symbolické známce zvěčnil motiv Pražského hradu v pozadí s vycházejícím sluncem ztělesňujícím dle autora zrození státu.