Video placeholde

Špicar: Hrozí nám diktát velmocí a Babiš ho podporuje, jde proti českým zájmům. Slováci jsou v euru inspirace

Nerad bych se dožil toho, že se o budoucnosti Evropy bude rozhodovat v eurozóně a bez nás, říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Česko by se podle něj mělo víc zapojit do integrace. Inspiraci vidí na Slovensku, a to i v rámci přijetí eura. To by prý bylo pro Česko přínos, ale s lidmi je o tom třeba mluvit, protože se ho bojí. A bojí se taky politici. Špicar objel celou republiku a diskutoval s lidmi o EU a taky o euru a přiznává, že Češi často věří mýtům a uvažují iracionálně.

V českém národním zájmu je posílení Evropské komise a parlamentu, jinak hrozí diktát velmocí, říká Radek Špicar. Chování českých politiků je teď pro něj nepochopitelné a nebezpečné. S Velkou Británií prý odchází náš klíčový spojenec a naši politici si budou muset hledat nové. Oslabení našich hodnot bude podle Špicara Česko bolet ještě víc než samotný brexit, respektive jeho dopady na českou ekonomiku. Té přitom hrozí nebezpečí i ze strany eskalujících obchodních válek a Špicar mluví i o možné globální krizi. Pokud se tedy politici hned na několika frontách nedohodnou.

I v souvislosti s ekonomickými hrozbami jsou podle Špicara plány vlády nesmyslné. Deficit rozpočtu bude v možné krizi zásadní zátěž a rozhazování populistických balíčků je prý neakceptovatelná hospodářská politika. Špicar říká, že je třeba investovat do školství, vědy a výzkumu a taky do infrastruktury. Zároveň ale zmiňuje, že v oblasti obnovitelných zdrojů energie a změny klimatu je třeba postupovat opatrně.

Bude nás to stát hodně peněz, říká právě o investicích spojených s oteplováním planety Radek Špicar. Ekologové se podle něj bojí, že pokud budou státy příliš tlačit na pilu, vyvolají odpor obyvatel. Dělají to hlavně Němci, kteří už teď způsobují zbytku Evropy problémy, míní Špicar. Svou roli by měla sehrát Evropská unie, respektive Evropská komise.

Proč je třeba, aby se Evropa víc integrovala? Jak se na Evropskou unii teď dívají Češi a proč vlastně nechtějí euro? Proč je odchod Velké Británie pro Česko tak zásadní? A v čem je chování Andreje Babiše nebezpečné a proti národním zájmům?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>