Sněmovna přes veto Senátu prosadila Národní sportovní agenturu

Sněmovna přes veto Senátu prosadila Národní sportovní agenturu Zdroj: Blesk:Martin Sekanina

Národní sportovní agenturu povede bývalý hokejový brankář Milan Hnilička

Národní sportovní agenturu, která postupně převezme od ministerstva školství agendu státní politiky ve sportu, povede poslanec ANO a bývalý hokejový brankář Milan Hnilička. Na dnešním zasedání to schválil kabinet Andreje Babiše (ANO), informoval ČTK tiskový odbor úřadu vlády. Agentura vznikla k letošnímu 1. srpnu, od roku 2021 bude rozdělovat peníze z dotačních programů pro sportovce.

O vzniku agentury rozhodla novela zákona, kterou začátkem července podepsal prezident Miloš Zeman. Prosadila ji vládní koalice ve Sněmovně s pomocí KSČM a KDU-ČSL přes veto Senátu. Hlavním úkolem agentury, která má mít 80 zaměstnanců, z nichž 30 převezme z ministerstva školství, je vytvoření nového systému státní podpory sportu.

Předsedu agentury jmenuje podle zákona vláda na návrh premiéra, mezi požadavky patří nejméně pětileté zkušenosti v řídicí funkci ve sportu. Bude mít stejný plat jako ministr, na rozdíl od požadavků na jiné představitele centrálních úřadů může být členem Parlamentu. Podle kritiků to může být v rozporu se zákonem o střetu zájmů a služebním zákonem. Šéf agentury má také možnost sám jmenovat dva místopředsedy a 15 členů Národní rady pro sport jako svého poradního orgánu.

Nový úřad bude podle kritiků znamenat nárůst byrokracie a financování sportovních organizací nezlepší. Česká unie sportu naopak vytvoření agentury uvítala. Hnilička byl iniciátorem novely, podle odpůrců si zákon napsal sám pro sebe a bude mít rozsáhlé a nekontrolované pravomoci. Hnilička tuto kritiku v minulosti odmítl.

Letos je v kapitole ministerstva školství na sport vyčleněno sedm miliard korun. Návrh rozpočtu na příští rok počítá zatím s poklesem o půl miliardy. Ministr školství Robert Plaga (ANO) usiluje o to, aby rozpočet na sport stoupl o miliardu.