Video placeholde
Domorodé cholitas se věnují wrestlingu v tradičním oděvu
Domorodé cholitas se věnují wrestlingu v tradičním oděvu
Domorodé cholitas se věnují wrestlingu v tradičním oděvu
Domorodé cholitas se věnují wrestlingu v tradičním oděvu
Domorodé cholitas se věnují wrestlingu v tradičním oděvu
7
Fotogalerie

Wrestlingové Létající cholitas: Bolivijské ženy v sukních, které se rvou v ringu jako chlapi

Fotograf Todd Antony zdokumentoval pozoruhodnou bolivijskou subkulturu – ženy, které si říkají Flying Cholitas. Jsou to ženy indiánského původu, které se oblékají do tradičních pestrobarevných vrstvených sukní, střevíců s odhaleným kotníkem a buřinky. A jen tak mimoděk spolu v takovém oděvu chodí do ringu – věnují se totiž wrestlingu.Umění cholitas sice vypadá pouze jako zábavná až bizarní podívaná, souvisí ale hlavně se znovuobjevenou hrdostí na svůj původ, s tradicí, emancipací a ženskou silou.

V etnicky smíšené Bolívii byly indiánské cholitas až donedávna hrubě diskriminovány – přestože indiánské obyvatelstvo tvoří v Bolívii asi 59 procent populace. Byl jím odepírán vstup do některých restaurací nebo taxíků. Po několik generací nemohly cholitas chodit ani na náměstí Plaza Murillo v hlavním městě La Paz.

Lepší časy pro ně nastaly na začátku tisíciletí. Sílící naděje na změnu vykrystalizovala v roce 2005 zvolením prvního prezidenta indiánského původu Evo Moralese, jež úřad zastává dodnes. „Ještě před deseti lety bylo nemyslitelné, aby cholitas byla právničkou nebo novinářkou,“ řekla v roce 2014 jedna z domorodých žen pro BBC. Zvolení Moralese však odstartovalo řadu sociálních změn ve prospěch domorodého obyvatelstva. V uvolněných poměrech se začaly domorodé ženy ve volánových sukních emancipovat a věnovat nejrůznějším aktivitám. A asociace Flying Cholitas se věnuje wrestlingu – zápasu, který má však být zejména dobrou podívanou, chvaty jsou předem dohodnuté. Význam tohoto sportu je pro cholitas hlavně symbolický – je vnímán jako mužský a navíc ženy, které nedávno nemohly ani na náměstí, dnes hrdě zápasí ve svých tradičních šatech. Jen buřinku během zápasu odloží. Zejména ze začátku, zhruba před sedmi lety, byly však podle prezidentky asociace ostře kritizovány.

Cholitas (což bylo dříve hanlivé označení) jsou dnes poměrně aktivistické ženy – když se jim něco nelíbí, vycházejí demonstrovat do ulic. Pořádají také přehlídky tradičních oděvů, což bylo dříve nemyslitelné. Nápadný barvami hýřící oděv sahá až do dob inkvizice, kdy se Španělé snažili indiánským domorodcům vnutit evropský styl oblékání. Jihoamerické ženy jej však přizpůsobily svým tradicím i podnebí. Vydobyly si také odhalený kotník, který je v jejich kultuře považován za jednu z nejerotičtějších částí ženského těla. A ke zvláštní buřince se pak váže řad mýtů – kde se vzala, není známo.

Na Flying Cholitas objektivem Todda Antonyho se podívejte ve fotogalerii: