Boris Johnson.

Boris Johnson. Zdroj: Reuters

Brexit a britská hra čísel: Při variantě bez dohody chce Londýn zaplatit EU jen 9 místo 39 miliard liber

Pokud nebude Evropská unie souhlasit se změnami dohody o odchodu Británie, Londýn v rámci vyrovnání s EU nezaplatí stanovených 39 miliard liber (1,1 bilionu korun), ale pouze devět miliard liber. Britský premiér Boris Johnson to sdělí představitelům Evropské unie, uvedl britský portál MailOnline. Šance na brexitovou dohodu se podle Johnsona po jednáních s Donaldem Tuskem, Angelou Merkelovou a Emmanuelem Macronem zvýšila. Britský premiér jednal i s Donaldem Trumpem o možné budoucí obchodní dohodě.

Johnsonova hrozba vychází z analýzy jeho právníků, že v případě scénáře brexitu bez dohody by měla částka činit jen zmíněnou sumu, protože s přechodným obdobím nebudou spojeny žádné náklady. Francouzský prezident Emmanuel Macron minulý týden prohlásil, že i kdyby Británie 31. října opustila EU bez dohody, stejně by měla částku uhradit celou.

Na summitu G7 se Jonhson dnes setkal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Tuska britský premiér vyzval, aby mu s hledáním dohody pomohl. Předseda Evropské rady v sobotu na twitteru napsal: „Doufám, že se nechce zapsat do historie jako 'Pan Bez dohody'.“ Tento týden jednal v Berlíně s Angelou Merkelovou a v Paříži s Emmanuelem Macronem. V posledních dnech Johnson prý zaznamenal pozitivní změnu nálady v EU a šance na brexitovou dohodu s EU se podle něj zvýšila.

Johnson dnes jednal mimo jiné s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který mu přislíbil po brexitu „opravdu velkou“ obchodní dohodu. Zatímco šéf Bílého domu uvedl, že jednání o ní mohou být rychlá, podle Johnsona tak snadná být nemusí. „Že by to mělo trvat roky a roky, to bych přeháněl. Ale udělat to všechno během jednoho roku, to bude těsné,“ řekl Johnson.