Video placeholde
Tarantinův film Tenkrát v Hollywoodu s Bradem Pittem a Leonardem DiCapriem.
Tarantinův film Tenkrát v Hollywoodu s Bradem Pittem a Leonardem DiCapriem.
Tarantinův film Tenkrát v Hollywoodu s Bradem Pittem a Leonardem DiCapriem.
Tarantinův film Tenkrát v Hollywoodu s Bradem Pittem a Leonardem DiCapriem.
Tarantinův film Tenkrát v Hollywoodu s Bradem Pittem a Leonardem DiCapriem.
15
Fotogalerie

5 věcí, které je dobré udělat, než půjdete do kina na nového Tarantina. A jedna, kterou po filmu nedělat!

Ať už režiséra Quentina Tarantina milujete, nebo vás jeho tvorba absolutně míjí, snad každý musí uznat, že od určité doby je uvedení každého z jeho filmů malým svátkem a přelomovou událostí. Nejinak je tomu i v případě snímku Tenkrát v Hollywoodu. Intimní režisérovo vyznání k americké továrně na sny z 60. let znovu mění zažité kinematografické pořádky. Tarantino znovu klade na diváka nemalé nároky a před samotnou návštěvou kina se vyplatí udělat pár věcí, díky kterým si film užijete na maximum. Tady je pět těch nejdůležitějších.

Zjistit si, jak to bylo s Mansonem

Quentin Tarantino není učitel dějepisu. Možná je jeho nejlepším protikladem. Oboje ale znamená, že vám ve filmu nic z dobových reálií nevysvětlí. Vyplatí se proto si před odchodem do kina něco přečíst o tom, jak to chodilo v sektě s názvem Rodina, kdo byl Charles Manson a jak moc velkou bohyní byla pro Hollywood Sharon Tate. Udělat to můžete třeba v tomto článku.

Podívat se na film Velký útěk a Rosemary má děťátko

Tenkrát v Hollywoodu obsahuje nepřeberné množství hlášek a odkazů na dobové popkulturní reálie. Nepředpokládám, že byste to stihli všechno nakoukat a pokud nejste skalními fanoušky té doby jako Tarantino, asi by to ani nemělo smysl. Dva filmy ale má smysl zkouknout - Velký útěk a Rosemary má děťátko. Reference na oba snímky jsou celkem významné a zážitek ze sledování Tenkrát v Hollywoodu umocní. Pak je ještě dobré znát nějaké ty klasické spaghetti westerny, ale ty máme všichni už dávno nakoukané z dětství.

Uvědomit si, že jdu na Tarantina

Jak je u tohoto režiséra zvykem, zapomeňte na to, co jste viděli v trailerech i na plakátech. Film je úplně o něčem jiném. Rozhodně nečekejte příliš akce. Dávejte u sledování pozor, soustřeďte se na každý záběr, protože vtípky tu jsou tentokrát hodně skryty a předně si to užijte. Je to opravdu moc krásně natočený film, absolutní řemeslo. A čekají vás skvělé dialogy i monology, o kterých budete přemýšlet ještě dlouho potom, co odejdete ze sálu.

Vědět, jakou má režisér oblíbenou značku cigaret

Poprvé se kouřily ve filmu Pulp Fiction. Mluví se o nich i ve snímku Od soumraku do úsvitu. Můžeme je vidět na billboardu v prvním díle Kill Bill, prodávají je i na benzínce v Autu zabiják a Osm hrozných si je ručně balí. A v Tenkrát v Hollywoodu samozřejmě nemohou chybět. Schválně, kolikrát je ve filmu napočítáte?

Neodcházet z kina moc brzo

Musím se přiznat, patřím k těm dogmatikům, kteří hlásají, že závěrečné titulky jsou součást filmu a zvednout se v kině během nich je projevem hulvátství. Tentokrát by vám to navíc bylo ke škodě. Pokud mě paměť neklame, je to vůbec poprvé, kdy Quentin Tarantino umístil do svého filmu potitulkovou scénu, která rozhodně stojí za zhlédnutí. Navíc si kromě skvělé hudby poslechnete i dobovou reklamu na šedesátkového televizního Batmana s Adamem Westem. A to je už je taky téměř kultovní materiál.

Bonus: Co NEDĚLAT po opuštění kina

Rozhodně nikomu nevypravujte ani malou část děje. Tarantino hodně prosil diváky a kritiky na filmovém festivalu v Cannes, aby nic nikomu neprozrazovali. U tohoto filmu je naprosto zásadní, abyste byli při první projekci jako nepopsaný list papíru a nechali na sebe snímek působit. Pokud to přesto uděláte, zjeví se v noci ve vaší ložnici Samuel L. Jackson a po citaci středně dlouhé pasáže z Bible vás rozstřílí na cucky.