Video placeholde

Janeček: Babiš nechtěl krást, moc mu vlezla na mozek, za dnešek nemůžu. Klaus je větší zlojed, mám důkazy

Matematik, filantrop, podnikatel a taky bojovník proti korupci. Miliardář Karel Janeček říká, že situace v Česku se i díky jeho aktivitám zlepšila. Václav Klaus podle něj byl největší zlojed, který pomohl rozkrádání státu. Andreji Babišovi vedle toho jde hlavně o moc. Odpovědnost za úspěch současného premiéra Janeček odmítá, protikorupční rétoriku prý Babiš zneužil. Zároveň tvrdí, že upravený volební systém, který vymyslel, může přispět k záchraně lidstva.

Moc vlezla Andreji Babišovi na mozek, myslí si Karel Janeček. O předsedovi hnutí ANO říká, že jeho úmysly na začátku nebyly špatné. Babiš prý nekrade, ale zneužívá moc, Čapí hnízdo jsou pak jen drobné. Připouští přitom, že ho Babiš před lety možná oklamal, a že zneužil tehdejší protikorupční rétoriku. U Janečka skončil, když si koupil média.

Spoluzodpovědnost za současnou situaci, kterou kritizuje, ale Janeček necítí. Navíc Václav Klaus byl podle něj horší, záměrně totiž umožnil rozkrádání krádežích, pro což má prý Janeček důkazy. Detaily ale říct odmítá s tím, že by u soudu neobstály. Teď se už nekrade tak vulgárně, veřejně, dodává.

Byl to jeden z nejdůležitějších momentů mého života, říká Janeček o chvíli, kdy ho napadl volební systém Demokracie 21. Tvrdí, že by vedl k daleko férovější politické soutěži, politici by totiž prý museli přijít s volebním programem. Věří, že se v Česku možná použije už v dalších volbách, mluví o tom prý s některými politiky. Jména ale prozradit nechce. Zároveň přiznává, že schopní politici, jako je třeba Miloš Zeman, by mohli svoji strategii novému systému přizpůsobit.

Proč hrozí lidstvu zánik a jak by se mělo změnit, aby se mu vyhnulo? Můžou být technologie spásou a pomůže i Janečkův volební systém? Jak by vypadal algoritmus pravdy? Proč tolik podnikatelů podporovalo Andreje Babiše a pak na něj změnilo názor? A vymknul se v Česku protikorupční boj kontrole?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>