Z nebe už neprší jen voda, ale i mikroplasty.

Z nebe už neprší jen voda, ale i mikroplasty. Zdroj: pixabay.com

Doba plastová: Mikroplasty jsou už obsaženy i v dešti. Podle Trumpa ale nejsou americké, takže nevidí problém

Američtí vědci našli ve vzorcích z dešťové vody ve Skalistých horách mikroplasty. Svá zjištění publikovali ve studii nazvané „Prší plasty“. Mikroplasty v dešti byly objeveny i v Pyrenejích v jižní Francii. Dnes už před nimi prakticky neunikneme. Jsou totiž obsaženy nejen v dešti a sněhu, ale také v oceánech, řekách a jezerech, a dokonce i v balené vodě, pivu nebo mořské soli. Podle studie australské University of Newcastle sníme za týden až pět gramů plastu. Každý týden jedna kreditní karta „na přilepšenou“.

Americký prezident Donald Trump, který je znám svým zesměšňováním klimatické krize a nutnosti ochrany životního prostředí, minulý týden při návštěvě továrny na výrobu plastů v Pensylvánii opáčil na otázku reportéra, jak se cítí, když je svět „zaplaven plastem“, že všechno je vina Číny. „Obrovské množství plastů přichází z Asie, Číny a různých dalších zemí. Není to náš plast. Je to plast, který se vznáší nad oceány a v oceánech z jiných míst. Plasty jsou dobré, ale musíte vědět, jak s nimi zacházet. Jiné země se o ně nestarají a dlouho je nezajímaly. Plast, který se k nám dostává, k nám přiletěl přes oceán z jiných zemí, včetně Číny,“ cituje Trumpa web CNN. Během svého výletu financovaného daňovými poplatníky do obří petrochemické továrny Shell Pensylvania Petrochemicals nabádal Trump dělníky, aby ho v roce 2020 opět dosadili do prezidentského křesla. Západní Pensylvánie je navíc klíčový region, ve kterém má jednu z nejvyšších šancí na znovuzvolení.

Podle vědců sice mikročástice plastu mohou díky větru „cestovat“ stovky a možná i tisíce kilometrů, ale právě Čína až do roku 2017 vykupovala od USA recyklovatelné plasty. Poslední dva roky se však její kritéria značně zpřísnila a vykupuje už jen plasty nejvyšší kvality. Ty ostatní často končí ve spalovnách a na skládkách. Snaha domácností, které poctivě třídí plasty, tak ne zřídkakdy přichází vniveč.

Právě kvůli nerecyklovanému plastovému odpadu, který se rozkládá na mikročástice, se mikroplasty stávají nedílnou součástí životního prostředí. Mikroplasty se ale uvolňují do atmosféry například i při praní oblečení. Právě okem neviditelná vlákna tvořila největší procento z nalezených mikroplastů, nejčastěji modrá, červená, stříbrná, fialová, zelená a žlutá. Vědci ale objevili i spoustu drobných úlomků a střepin.

Přestože není jisté, odkud přesně mikročástice plastu pocházejí, není pochyb o tom, že plastová kontaminace je po celém světě rostoucím problémem. Její zdravotní dopady jsou zatím předmětem vědeckých zkoumání.