Ivan Bartoš a Miloš Zeman.

Ivan Bartoš a Miloš Zeman. Zdroj: ČTK / ČTK

Pirát Bartoš po setkání se Zemanem: Pan prezident se rozkročil velmi zeširoka, odchod ČSSD z vlády nečeká

Prezident Miloš Zeman nepředpokládá odchod sociální demokracie z vlády ani rekonstrukci kabinetu, uvedl po jednání v Lánech předseda Pirátů Ivan Bartoš. Zeman očekává od ČSSD jméno nového kandidáta na ministra kultury místo Michala Šmardy. Pokud to bude někdo, kdo je z pohledu Hradu přijatelný, tak by této nominaci měl prezident vyhovět, řekl novinářům Bartoš.

Jednání se Zemanem se Bartoš zúčastnil společně s místopředsedou strany Radkem Holomčíkem. „Nás zajímalo zejména to, zda má pan prezident nějaké další výhrady k této vládě sociální demokracie a hnutí ANO, či zda skutečně se jedná o to, že nechtěl jmenovat pana Šmardu ministrem kultury. Pan prezident nám v této věci potvrdil, že očekává jméno od sociální demokracie, které by mu měl opět, pravděpodobně dnes, donést pan premiér Andrej Babiš. A pokud to bude někdo, kdo je z pohledu Hradu přijatelný, tak že by této nominaci následně vyhověl,“ řekl Bartoš. Nedá se však očekávat, že předseda vlády dnes (v úterý) přinese Zemanovi jméno nového kandidáta. Šéf ČSSD Jan Hamáček jej však chce oznámit ještě před pátečním jednáním předsednictva strany.

„Chtěli jsme řešit i otázku střetu zájmů premiéra Babiše a dlouhodobou krizi, která nad touto vládou visí. Nicméně na detaily řešení jednotlivých auditů Evropské komise či nějaké budoucí kroky ve vládě, které by s tím souvisely, se řeč nedostala. Nicméně i přesto se pan prezident domnívá, že sociální demokracie ani v důsledku této kauzy ohledně ministra kultury, ale i dalších probíhajících sporů nad rozpočtem či střetem zájmů premiéra, neodejde z vlády a zůstane koaličním partnerem hnutí ANO,“ dodal předseda Pirátů.

Podle Bartoše Zeman situaci kolem vlády diriguje, výsledky jednání Babiše či Hamáčka s prezidentem ukazují, že i v parlamentní demokracii, kde by měla hlava státu vyhovět předsedovi vlády při výměně ministra, se „pan prezident Zeman rozkročil velmi zeširoka“.

Otázka jednoho konkrétního kandidáta

Spor o výměnu ministra trvá už čtvrt roku. Zeman v polovině prázdnin po dvou měsících od doručení návrhu odvolal Antonína Staňka (ČSSD), ohledně jeho nástupce se ale slíbil vyjádřit až v polovině srpna. Minulou středu pak uvedl, že Šmarda je odborně nekompetentní, protože se nikdy nezabýval problematikou české kultury.

„Když se podívám na personální složení současné vlády, i třeba na politický odborný background některých ministrů, tak tam velmi často najdete, že on s tím daným resortem nemá přespříliš co společného. Myslím, že zde to byla otázka ohledně konkrétního kandidáta, kde si pan prezident postavil hlavu a prostě ho nejmenoval v tu chvíli. Jak je vidět, tak zatahal za delší konec a pan Šmarda, potažmo sociální demokracie, couvá,“ poznamenal Bartoš.

S variantou předčasných voleb se podle Bartoše nepočítá. "Pan prezident potvrdil, že pokud by byly předčasné volby, ale i v jiných volbách, které by byly v regulérním termínu, tak by opět pověřil vítěze voleb prvním kolem (vyjednávání). Pokud by byl skokový rozdíl mezi jedničkou a dvojkou, postupoval by prakticky stejně, jako učinil v tomto volebním období," uvedl.

Zeman pověřil Babiše sestavením kabinetu po předloňských volbách, ve kterých jeho hnutí získalo nejvíc hlasů. Babiš vytvořil jednobarevnou menšinovou vládu, která v polovině ledna nezískala důvěru Sněmovny. Prezident poté znovu pověřil Babiše jednáním o vzniku nového kabinetu.

Piráti se Zemanem řešili také spor koaličních partnerů o rozpočtu, digitalizaci státní správy a situaci v zemědělství.