Do Trutnova se vrací festival, Artu Kus pořádá Roman Dorňák

Do Trutnova se vrací festival, Artu Kus pořádá Roman Dorňák Zdroj: archiv Romana Dorňáka

Do Trutnova se vrací festival, Artu Kus pořádá Roman Dorňák
Trutnoff byl nejstarším festivalem svého druhu v České republice.
Zpěvačka Eva Pilarová na festivalu Trutnoff
Na festival Trutnoff hojně jezdil i Václav Havel, který byl pasován na náčelníka.
V minulosti festival Trutnoff navštívil mimo jiné i představitel hobita Froda Elijah Wood.
6
Fotogalerie

Do Trutnova se vrací festival. Havel je nám blízký, ale nechceme akci politizovat, říká šéf Artu Kusu Dorňák

Ve čtvrtek 22. srpna se otevřou brány přírodního amfiteátru v Trutnově na Bojišti a magický areál s nezaměnitelnou červenou hlínou se na následující čtyři dny opět stane domovem velkého hudebního festivalu. Už to však nebude legendární Trutnoff Open Air, který se zde konal naposledy v roce 2016, ale Artu Kus Festival. Jeho hlavní pořadatel Roman Dorňák v rozhovoru pro Reflex.cz představuje dramaturgii celé akce a popisuje, v čem bude jiná oproti původnímu festivalu, na kterém se setkávaly hlavní tváře undergroudu s bývalými disidenty a prezidentem Václavem Havlem.

Za pár dní na trutnovském Bojišti vypukne první ročník Artu Kus Festivalu. Jaká jsou vaše očekávání?

Tak samozřejmě se moc těšíme a doufáme, že dorazí co nejvíce lidí. Očekáváme, že návštěvníci ocení trochu jiný formát festivalu, a že ti, kdo nedorazí, už budou vždycky litovat, že chyběli u prvního ročníku.

Váš festival se koná na identickém místě a vlastně i ve stejnou dobu, kdy se konal Trutnov Open Air (později Trutnoff), který byl kultovní záležitosti celostátního významu. Jak přijala tuto skutečnost kulturní veřejnost a lidé, kteří do Trutnova pravidelně jezdili?

Lidi, co nás znají, vědí, že je za námi už nějaká práce s klubem „Kabinet“, který jsme v Trutnově téměř 4 roky provozovali, a taky že jsme na Bojišti od loňského jara jako noví nájemci. Naše snahy tedy nejsou jen produkovat vlastní akce, ale také se o areál celoročně starat, přitáhnout sem i další promotéry a pořadatele akcí, a oživit jej i jako místo pro různé zájmové skupiny z Trutnova. Ať už jde o skauty nebo kohokoliv jiného. Myslím, že nám v tomhle lidi docela fandí, protože ví, že tohle místo nebylo a v mnohém samozřejmě ještě není v úplně důstojném stavu a zároveň si uvědomují, že je tu opravdu hodně práce.

Ale zpět k otázce, myslím, že většina lidí vnímá pozitivně, že v Trutnově opět bude festival, který má jiné než lokální ambice a hodně lidí nám svou podporu projevuje. Spousta lidí se nabídlo s pomocí na brigádách, a nakonec třeba i s propagací. Hodně lidem se dramaturgie Artu Kusu líbí, tak doufáme, že se to projeví v co největší návštěvnosti. Co se týče termínu bylo jasné, že když Martin Věchet odmítl naši nabídku si areál pronajmout a uspořádat zde Trutnoff Open Air, tak pro nás bylo tohle datum jasná volba už kvůli menšímu riziku neúspěchu při prvním ročníku Artu Kusu, který je pro mě a pro moji ženu Terezku takovým naším snem, za kterým si jdeme.

V minulosti jste se v médiích vymezil, že nechcete navazovat na tradici „východočeského Woodstocku“ a nejste ani jeho pokračovatelem. Přesto cílíte na stejné fanoušky a zvete i řadu kapel, které zde hrály v minulosti. Jaká je tedy pořadatelská filozofie Artu Kus Festivalu?

Z určitého úhlu pohledu se dá říct, že prakticky každá déle působící česká kapela hrála na Open Air. V line-upu jsme záměrně vybrali takové řekněme tři jména, která mají být jistou poctou pro starý Open Air, jde hlavně o Tonyho Ducháčka a Garage, Jiřího Schmitzera, Michala Ambrože a Hudbu Praha, ale ostatní jména bych neviděl jako klasické trutnovské kapely. Jde například o Kapitána Demo, Kalle, Povodí Ohře, Tomáše Paluchu, Noisy Pots, Prago Union a další. Jisté paralely s Trutnoffem se sice nabízejí, ale necílíme na stejné fanoušky. Myslím, že Artu Kus je odrazem naší generace, já jsem ročník 1981, a odpovídá tomu i program. Jestli na někoho cílíme, tak spíš na naši generaci lidí ke čtyřicítce, kteří mají určité smýšlení.

O jaké smýšlení se jedná?

Tahle generace už vyrostla v 90. letech, je trošku jiná a má děti, takže počítáme s vyžitím i pro ně. Navíc je to kreativní festival. Co se týče myšlenky festivalu, můžu říct, že hodně lidí se nás samozřejmě ptá na underground či Václava Havla. Ale byť máme smýšlení řekněme liberální a postava Václava Havla je nám velice blízká, nechceme apriori náš festival politizovat. Myslím, že kultura by měla spojovat a ne rozdělovat. Pro polarizovanou společnosti je důležité, aby i druhá polovina republiky měla možnost se dostat ke kultuře, která jí není úplně vlastní. Právě samotná akce je může přitáhnout a ukázat, co všechno kultura „druhého břehu“ skýtá. A my věříme, že ten spojující faktor se skrývá právě v kreativitě a potřebě tvořit anebo se obdivovat tvořenému. Svět se, pro některé asi bohužel, trochu pootočil ale jak říkám, je sice důležité určité skutečnosti z minulosti nezapomínat, podle nás je teď ale daleko nejdůležitější lidi spojovat a motivovat je něco vytvořit a setkat se nad něčím, čemu třeba zprvu úplně nerozumí, ale nutí je to k zamyšlení a otevřenosti. 

Jakou očekáváte účast fanoušků během celého prodlouženého víkendu? Jak velký byl zájem o lístky v předprodeji?

Při prvním ročníku bychom se měli držet s optimismem u země. Jsme připraveni organizačně i obslužně zvládnout opravdu hodně lidí. V předprodeji se prodal poměrně slušný počet lístků na první ročník, na druhou stranu ta většina lidí, o kterou teď jde, se nakonec stejně bude rozhodovat podle počasí, což je faktor, který neovlivníme, ale nakonec je to u takovýchto akcí rozhodující.

Kolik je finální počet vystupujících kapel a dalších umělců a kolik bude hudebních stagí? Kdy bude znám finální program?

Nakonec je vystupujících kapel 39, a to na dvou hudebních scénách. Dále zde vystoupí šest divadelních souborů s osmi představeními, která proběhnou převážně na třetí scéně v tzv. divadelní/experimental stage, což je železobetonová budova „Skleník“ známá z minulosti jako úschovna, kde také během dvou večerů vystoupí špička české slam poetry scény a proběhnou v nočních hodinách i filmové projekce. V Kreativní zóně pak bude připraveno 13 workshopů, také třeba recykldílna a zhruba dvě desítky art instalací. Plus venkovní videoprojekce umístěné na plotech areálu, které nabídnou pásma krátkých studentských filmů od zlínských studentů audiovize a spousta dalších věcí. Těch přidaných hodnot je spousta, jmenoval bych ještě třeba autorský stan, kde se bude prezentovat desítka současných spisovatelů anebo tam bude probíhat třeba „kresba battle.“ Mimo to také vystoupí v nočních hodinách 8 dj´s v Party stanu. Podrobný program jsme zveřejnili na sociálních sítích ve čtvrtek 15. srpna, tedy týden před začátkem festivalu.

V jakém stavu se nachází areál na Bojišti? Je schopen stále nabídnout zázemí i kulisu, na kterou jsou tradiční návštěvníci Trutnova zvyklí?

Z technického hlediska je areál ve stavu ještě lepším. Podařilo se nám poměrně intenzivním dialogem s městem dosáhnout nějakých investic již v minulém roce a letos se sice podařilo zrealizovat jen dvě věci, ale po skončení Artu Kusu se budou realizovat další. Během celého jara jsme investovali nemalou energii i zdroje do opravy šaten, výmalby stánků, opravy podlah a třeba odpadů. Také jsme opět zprovoznili letní kino, které se setkává s velkým úspěchem. Kulisa bude víc než důstojná. Návštěvníci se mohou těšit na světelné instalace, krásné stage s originálním vizuálem a prvotřídní zvuk. Snažili jsme se pojmout celý areál trochu jinak, než bylo zvykem.

Hlavní pořadatel Trutnov Open Air Martin Věchet už tři roky opakuje, že se jeho akce nemůže na Bojišti konat, protože okolní pozemky jsou vyčleněny k zástavbě a trutnovská radnice mu hází klacky pod nohy. Jak je tedy možné, že se na Bojišti konají v létě normálně akce konají a vy zde pořádáte čtyřdenní festival?

To se musíte zeptat Martina. Ne, to byla trochu nadsázka. Pravda je taková, že pozemky jsou vyčleněny k prodeji již několik let a Martin měl v minulosti s radnicí spory, které se koneckonců vláčely i všemi možnými médii. Důvody, které Martin uvádí, jsou takové, které shledává objektivními. To je jeho právo. Na druhou stranu my jsme mu jako noví nájemci loni areál k festivalu nabídli, dokonce jsem si jistý, že za lepších finančních podmínek, než byl zvyklý, ale nechtěl. Osobně si myslím, že těch důvodů je víc, ale není fér mé domněnky vytrubovat do světa.

Počítáte s tím, že Artu Kus Festival zde uspořádáte i v příštím roce?

Rozhodně příští ročník uspořádáme opět na Bojišti a už teď máme v line-upu zajímavá jména.