Koupí USA největší ostrov světa Grónsko?

Koupí USA největší ostrov světa Grónsko? Zdroj: ČTK / Eva Fornálová

Zatoužil Trump po Grónsku? Jeho poradci mají promýšlet plán na odkoupení největšího ostrova světa

Americký prezident Donald Trump uvažuje o nákupu Grónska, největšího ostrova na světě a v současnosti autonomního území Dánska. The Wall Street Journal ve čtvrtek napsal, že bývalý realitní magnát se v Bílém domě s plánem svěřil svým poradcům a pověřil je, aby možnost prozkoumali. Do jaké míry svůj plán myslí vážně, není jasné. Podle dánských politiků jde o špatný vtip.Trump se prý svých poradců několikrát při různých neformálních příležitostech zeptal, jestli je nákup Grónska uskutečnitelný. Zaujaly ho tamní bohaté nerostné zdroje a značný geopolitický význam. Někteří lidé z prezidentova okolí prý plán podporují, jiní ho považují za bláznivou chiméru, která má k realitě daleko.

Bývalý dánský premiér Lars Lökke Rasmussen dnes na Twitteru označil Trumpův záměr za opožděný aprílový žert. Pro dánského exministra zahraničí Martina Lidegora plán Bílého domu otevírá nebezpečnou možnost militarizace ostrova a omezení jeho autonomie.

Grónsko, kde žije 56 tisíc lidí, je samosprávným územím Dánského království. O většině vnitřních grónských problémů rozhodují místní úřady, zahraniční a bezpečnostní politiku ale řídí Kodaň. Trump má v září poprvé navštívit Dánsko, ale jeho poradci vylučují, že by cesta s „nákupem“ souvisela.

Pro Washington má Grónsko nemalý bezpečnostní význam, poznamenal The Wall Street Journal (WSJ). Letitá dohoda s Dánskem dává USA prakticky neomezené právo využívat leteckou základnu Thule, která leží na grónském území 1200 kilometrů za polárním kruhem. Spojené státy úspěšně blokují snahy třetích zemí, zejména Číny, prosadit v Grónsku vlastní zájmy.

Lidem v Bílém domě není jasné, jak daleko je prezident odhodlán ve svém plánu zajít, píše WSJ. Při večeři se svými poradci nedávno prezident konstatoval, že Dánsko má problémy s dotacemi ostrova, takže Spojené státy by mohly Grónsko koupit. „Co si o tom, chlapi, myslíte? Mohlo by to fungovat?“ ptal se prý Trump. Jedním z motivů je podle WSJ lákává možnost zapsat se do dějin.

Trumpovy představy vyvolaly v Grónsku i Dánsku negativní reakce. "Jsme otevřeni obchodu, ale na prodej nejsme," řekla agentuře Reuters grónská ministryně zahraničí Ane Lone Baggerová. Mluvčí dánské opoziční Lidové strany Søren Espersen kodaňskému rozhlasu řekl, že "pokud Trump takové plány skutečně spřádá, pak je to definitivní povtrzení, že se zbláznil".

Spojené státy mají s nákupem cizích území své zkušenosti, i když poměrně dávné. V roce 1867 od Ruska koupily Aljašku za 7,2 milionu dolarů, což je v dnešních cenách zhruba 125 milionů (necelé tři miliardy korun). Nabídku odkoupit Grónsko předložil Washington Kodani už v roce 1946, kdy za ostrov nabízel 100 milionů dolarů (dnes 1,3 miliardy, tedy přes 30 miliard korun).