Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Pixabay

Sýr v mozku spouští podobné reakce jako heroin. Může na něm vzniknout i závislost?

Vědecké studie prokázaly nejen, že na jídle můžeme být regulérně závislí, ale i fakt, že konzumace sýra dokáže mozek příjemně omámit a navnadit podobně jako tvrdé drogy. Skutečná závislost na sýru sice s nejvyšší pravděpodobností nevzniká, nebudete po něm mít ani halucinace, ale něco na tom možná bude. Protein kasein obsažený v mléce veškerých savců se totiž jak při trávení, tak při zpracování mléka na sýr, přeměňuje v peptid kasomorfin. Ten má na organismus podobné účinky jako morfin. Působí sedativně, má analgetický účinek a snižuje krevní tlak. 

Kasomorfin, který vzniká přirozeně při trávení kaseinu obsaženém v mléce je přitom v sýru obsažen v mnohem větší koncentraci než v mléce samotném. Kraví mléko navíc samotného kaseinu obsahuje násobně více než mléko mateřské. Na výrobu jednoho dílu sýru je pak potřeba deset dílů mléka. A hodnoty kasomorfinu naskakují.

Že peptid kasomorfin skutečně působí jako endogenní opiát dokázali vědci ve studii z roku 2000, kdy zjistili, že lék Naloxon (v Česku také známý jako Suboxone) používaný k zastavení účinků opioidů jeho účinky ruší. Analgetický účinek na člověka přitom může být poměrně silný. V poslední době se objevují informace o tom, že kasomorfiny se mohou podílet na syndromu náhlého úmrtí novorozenců, kdy v dosud nevyzrálém mozku mohou blokovat respirační centrum, což může vést k zástavě dechu a ke smrti. Sedativní účinky mléka jste možná už vyzkoušeli sami. Ohřáté s medem vás celkem spolehlivě pošle do říše snů.

Pokud mléko a sýr obsahují opiát, vzniká na nich závislost? A jak je to vlastně se závislostí na jídle? Existuje? Vědci z Michigenské univerzity zkoumali ve studii, do které se zapojilo přes 500 účastníků 35 potravin s různým složením i výživovou hodnotou. Podle jejich zjištění závislost na určitých typech poživatin skutečně vzniká. Návykovou reakci vyvolávají především průmyslově zpracované potraviny s přídavkem tuků a rafinovaných sacharidů – cukrů.

Nejedna položka ze seznamu nejnebezpečnějších potravin obsahovala právě sýr. Na špici se umístila pizza. Kromě sýru obsahuje cukr v rajčatové omáčce a sacharidy v těstě. Dopaminové receptory v našem mozku mají pré. Kasmorfiny si opravdu hrají s dopaminovými receptory a spouštějí v našem mozku tento návykový prvek, řekl pro web mic.com dietolog Cameron Wells.

Nedostali jste právě chuť na pizzu?