Někdy jde o sympatie, jindy o získání osobních údajů.

Někdy jde o sympatie, jindy o získání osobních údajů. Zdroj: Shutterstock

Láska přes internet? 10 důvodů, proč být při online seznamování ve střehu

A jak jste se seznámili? Po internetu! Online seznamky se staly fenoménem posledních dvou dekád. Není divu, vždyť člověk na počítači napíše i to, co by se bál ve skutečnosti vyslovit. Najít si takto protějšek je jednodušší. Ti, kteří mají se seznamkami zkušenosti, se ale často setkávají také s podvodnými profily. Jejich cílem je získat a zneužít osobní data konkrétního uživatele. Citlivé informace se právě tímto způsobem mohou expresně šířit, aniž by to dotyčný věděl. Proto se vyplatí vědět, jaká jsou úskalí online seznamek.

1. Nevíte, s kým mluvíte, a jestli jsou fotografie pravé 

Na druhé straně určitě nemusí stát důvěryhodná osoba. Může se jednat klidně o sňatkového podvodníka, nezletilého, zloděje nebo v nejhorším případě sexuálního násilníka. Stejně tak nemáte šanci ověřit si autenticitu fotografie v seznamce. U většiny lze nahrát v podstatě jakékoli fotky, a to včetně celebrit.  

2. Váš email a telefonní číslo nemusí znát každý 

Než se rozhodnete někomu poskytnout email nebo telefonní číslo, prověřte si důvěryhodnost dané osoby. Stejně tak si i vy ověřte totožnost člověka, na nějž jste dostali kontakt. Vězte, že třeba Instagram nebo aplikace WhatsApp a mnohé jiné jsou přímo spojené s telefonním číslem, takže i takto můžete lustrovat osoby. Stejně tak ale i ostatní vás. Optimální je vytvořit si pro seznamku nový email a koupit si novou SIM kartu. Máte tak jistotu, že vaše stávající soukromí nebude ohroženo.   

3. Digitální stopy přetrvávají 

Jestliže propojíte svůj osobní profil na Facebooku nebo Instagramu či Linkedin se seznamkou, poskytnete zlodějům informací skvělý zdroj. Stejně tak zapomeňte na využívání fotek z Instagramu či Facebooku přímo v seznamce.

4. Podvodné seznamky jsou v současnosti i ty masové 

Skutečnost, že konkrétní seznamku využívá spousty lidí, není tím, co by vám zaručovalo bezpečnost. Pozor si dejte hlavně na účtování vysokých částek za členství. Mnohé spolehlivé poskytují své služby za minimální cenu, jako třeba seznamka eDarling.   

5. Záplava nabídek je podezřelá 

Podvodné seznamky vám budou nabízet doleva mraky příležitostí k seznámení. Nabídka většinou falešných profilů bude na tom vašem prakticky denně.

6. Smazat účet jen tak nepůjde 

Než vůbec začnete online seznamce věřit, podívejte se na to, jak jednoduše lze zrušit účet, který si založíte. Některých podvodných seznamek se zbavuje jen velmi složitě.

7. Na schůzku klidně jděte, ale opatrnost je na místě 

Pokud si nabídky dokonale prověříte, na schůzku se klidně vydejte. Informujte ale někoho blízkého a zapomeňte na odlehlá místa. Ať už se seznamujete na Badoo, Tinder, www.TopSeznamky.cz nebo kdekoli jinde, takovéto pojistky se vyplatí.   

8. Telefonický hovor jako základ 

Jsou lidé, kteří si z nějakého důvodu nechtějí volat. Většinou se právě jedná o podvodníky, a tak i vy raději takovým nevěřte. Hovor by zkrátka měl schůzce předcházet.

9. Seznamka se vaším soukromím nezabývá 

Tím si můžete být jistí. Zabezpečení vašeho hesla a jména bude minimální. Seznamky samozřejmě nechávají zodpovědnost na svých klientech.

10. Různé varovné signály 

Řiďte se zdravým úsudkem a poslouchejte varovné signály. Pokud člověk tvrdí, že strašně cestuje a je neustále mimo ČR, jsou většinou nepravdivé stejně jako katastrofické příběhy, snaha o dostání vaší adresy nebo informace o tom, že má protějšek spousty peněz. Většinu lží poznáte jednoduše sami.