Video placeholde

Divoké sexuální večírky v době normalizace. Podívejte se na ukázku z filmu Pražské orgie

Pražské orgie podle stejnojmenné předlohy americké literární legendy, Philipa Rotha, jednoho z nejrespektovanějších světových spisovatelů,  držitele Pulitzerovy ceny za beletrii, Mezinárodní Man Bookerovy ceny a desítek dalších prestižních literárních ocenění, jsou sedmým celovečerním filmem režisérky Ireny Pavláskové, jejíž filmy získaly více než dvě desítky ocenění, včetně Zvláštní ceny na MFF v Cannes. Do českých kin vstoupí 10. října.

Irena Pavlásková získala od Philipa Rotha práva na zfilmování Pražských orgií před sedmi lety. „Philip Roth je literární klasik a byl jím již za svého života. Je držitelem neuvěřitelného množství cen a jenom získání práv od takové literární veličiny je zázrak, který s sebou nese velkou zodpovědnost,“ říká režisérka a scenáristka Irena Pavlásková. „Adaptovat knihu pro film je vždycky těžké, protože literatura už z principu pracuje s jinými vyjadřovacími prostředky. Již od počátku se mi líbilo, že jde o pohled cizince, Američana, který proniká do české mentality. Proto pro mě bylo důležité ve filmu udržet jeho podhled na tehdejší československou společnost, na to, jak se jednotliví lidé byli schopni zachovat a vyrovnat se situací, která zde v 70. letech panovala,“ dodává režisérka.

Film je natočen v angličtině pro zachování autenticity, kdy přijede cizinec do Prahy a místní lidé s ním komunikují v jeho řeči. Do kin půjde film ve dvou jazykových verzích – originální anglická verze s titulky a verze s českým dabingem.

Příběh filmu Pražské orgie nás zavádí do poloviny 70. let. Slavný americký spisovatel Nathan Zuckerman – často využívané alter ego Philipa Rotha – přijíždí do Prahy, aby zachránil a odvezl rukopis nevydané knihy. Na své pražské misi se seznámí se svéráznou a nezkrotnou spisovatelkou Olgou a pronikne na vyhlášené večírky, na nichž každý hledá únik ke krátké  svobodě po svém. Postupně se proti své vůli stane nejen divákem, ale i účastníkem dekadentního představení, v němž mnozí hrají falešně, a nikomu nelze věřit. Zuckermanova pražská návštěva, plná bizarních setkání s podivuhodným uskupením různorodých lidí se brzy stane téměř dobrodružnou a nebezpečnou misí.  Zuckerman si nakonec není jistý, kdo je přítel a kdo je provokatér a donašeč. Kdo jsou lidé z dekadentních orgií v domě syna slavného malíře? Kdo je vyplašený student, který ho upozorňuje, že musí okamžitě opustit Československo? Kdo je jeho průvodce normalizačním peklem, vyhozený divadelní režisér a nyní údržbář v kotelně muzea? A kdo je jeho Olga: skandalistka a rebelka nebo hráčka dvojité hry? V ohrožení se ocitá nejen Zuckermanova svoboda, ale možná i jeho život.

Nathana Zuckermana hraje v Pražských orgiích Jonas Chernick, kanadský herec, scenárista a producent, který se podílel na desítkách kanadských a amerických televizních seriálů a filmů. Hrál ve více než 60 filmech a získal mimo jiné ocenění Canadian Screen Awards – Nejlepší herec ve filmu The Best Laid Plans.

Roli Olgy ztvární ve filmu cenami ověnčená rodačka z Petrohradu Ksenia Rappoport, která pravidelně natáčí ve Francii a hlavně v Itálii, například s takovým režisérem jako je oscarový G. Tornatore. V Itálii také získala mnoho cen, mezi nimi  cenu pro nejlepší herečku roku a na filmovém festivalu v Benátkách Volpiho pohár pro nejlepší herečku.

Pavel Kříž hraje ve filmu režiséra Rudolfa Bolotku, toho času pracujícího v kotelně. Bolotka je Zuckermanovým průvodcem, vtáhne ho do světa nevázaných večírků, ale zároveň je ironickým glosátorem života v rozpadající se společnosti, kde kdekdo spí s kdekým a kdekdo udává kdekoho.

Klára Issová a Jiří Havelka vytvářejí milenecký pár českých emigrantů, na jejichž popud přijede Zuckerman do Československa vyzvednout literární rukopis.

Dále uvidíme Miroslava Táborského, Martina Stránského, Jana Hrušínského nebo Petra Vondráčka, Viktora Dvořáka a Jakuba Wehrenbergera – dva poslední jmenované v rolích známých českých spisovatelů-disidentů, inspirovaných Václavem Havlem a Ludvíkem Vaculíkem.