Andrej Babiš a Miloš Zeman - ilustrační snímek

Andrej Babiš a Miloš Zeman - ilustrační snímek Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia

Ukočírovaný Zeman nebo ČSSD s věčnou oslí hlavou aneb Mocenský prázdninový time out se chýlí ke konci

V druhé polovině tohoto týdne by měla skončit dovolená prezidentovi Miloši Zemanovi. V tu dobu by mělo skončit i čekání na prezidentův další krok ve věci jmenování nového ministra kultury. Vzhledem k tomu, že v minulých dnech Zeman nejspíš objal všechny stromy v lesích v okolí své domovské vsi na Vysočině, přečetl všechny kapitoly svého oblíbeného Káji Maříka, ale neposlal přes média ani jediný náznak svého dalšího počínání, lze tušit, že jeho další krok bude opět typicky zemanovský. Netradiční, provokativní a patřičně svéhlavý. Nicméně následná reakce – a to především ze strany ČSSD – by měla být čitelná a jasná.

Ačkoli v současných dnech panuje hluboká okurková sezona a pozornost směrem k Hradu udržuje jen prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček skrze své malomocné tweety a oznámení, že bude v jedné piditelevizi moderovat svoji talkshow, lze i přes toto uměle vytvořené mediální ticho odhadovat, že Miloš Zeman zas tak úplně nezahálí. Předpokládám, že se na „přátelskou návštěvu“ u něj zastavil nejeden politik či zákulisní hráč z té či oné strany, aby zjistil, co prezident v nejbližších dnech zamýšlí. Nebo je dokonce možné, že zainteresovaní už znají prezidentský scénář a teď mají čas na to, aby se naučili pro ně připravené role nebo vymysleli svoji reakci.

Pro úplnost shrňme, že premiér Andrej Babiš požádal prezidenta Zemana o odvolání ministra kultury Antonína Staňka z ČSSD na konci května. Zeman vyhověl až po dvou měsících lavírování, mezikroků či „pokusů o smíření“. Součástí téhož dokumentu však byla i žádost o jmenování Petra Šmardy (rovněž z ČSSD) do čela Staňkem uvolněného resortu. Tuto část žádosti Zeman nesplnil a stále se k tomu nemá. Do sporu se následně zapojil nejeden vládní politik, ale i šéf skorokoaličních komunistů či zástupci opozice. A pochopitelně členové quislingovské páté kolony uvnitř ČSSD. Jasné stanovisko k tomu vyslal i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, podle kterého Zeman nemá co otálet a má konat.

Lze očekávat, že tento čtvrtek nebo pátek prezident Zeman oznámí svůj další postup. Pokud slíbí, že v dohledné době jmenuje ministra navrženého ČSSD, bude to krok směrem k uklidnění domácí politické situace a i signál toho, že si Zeman uvědomuje neudržitelnost lpění na své pozici.

Jestli si však postaví hlavu a bude si dávat další podmínky a navrhovat meziřešení, měla by ČSSD a především její předseda Jan Hamáček udělat razantní krok – odejít z vlády. Socialisté už nemohou spoléhat na premiéra Babiše, který je v tom nechal vykoupat a pak stranu dokonce obvinil, že výměna ministra byla připraveným komplotem, který měl ukázat, jak je premiér slabý a neschopný. Probíhající přestřelka kvůli rozpočtu a boji o peníze pro rezorty spravované ministry z ČSSD dává tušit, že tu snaha o uklidnění situace prostě není.

Sociální demokraté by podle toho měli adekvátně jednat. Zkrátka buď, anebo. Pokud se vydají třetí cestou a budou tolerovat další posuny termínů a jiné mezikroky, zůstane jim už navždy oslí hlava, kterou jim Zeman s Babišem neustále nasazují, a to se všemi důsledky.