Aňa Geislerová a Vladimír Škultéty

Aňa Geislerová a Vladimír Škultéty Zdroj: Zbyněk Pecák; Česká televize

Aňa Geislerová
Aňa Geislerová
Aňa Geislerová
Herec Vladimír Škultéty
S postavou Čočkina má společnou víru ve skvělý nápad, co mu zajistí budoucnost, ale samotář jako on není. „V hospodě jsem sám, jen když na někoho čekám,“ říká Škultéty.
11
Fotogalerie

Aňa Geislerová jako Božena Němcová, Čočkin z Mostu jako Erben. Chystá se minisérie ze života slavné spisovatelky

V Novém Městě nad Metují začalo natáčení televizní minisérie o Boženě a Josefovi Němcových. Filmaři se tento týden přesunou do Opočna, následně do Prahy a později zavítají i na Slovensko. Zaznamenají životní příběh významné české spisovatelky, které propůjčila tvář herečka Aňa Geislerová. Mladší podobu Němcové ztvární Anna Kameníková. 

V minulosti Boženu Němcovou, vlastním jménem Barboru, ztvárnily například Dana Medřická, Jiřina Švorcová nebo Dana Syslová. "Barboru poznají diváci z úhlu, který není úplně vše bořící, ale je rozhodně překvapivý. Byla to ve své době mnoho emocí vzbuzující postava, a to se nezměnilo. Stejně jako každá silná osobnost budila i ona protichůdné emoce. My se jich nebojíme," uvedla k nové minisérii Geislerová.

Mladou Němcovou ztvární herečka Anna Kameníková, podle které se Němcová měnila nejen s každou ztracenou láskou, ale zejména, když začala psát: "Můj vztah k ní se hodně prohloubil. Za poslední půlrok jsem nečetla nic jiného než knížky o Boženě nebo od Boženy. Pohltila mě a nadchla," sdělila Kameníková.

Do studia práce autorky románu Babička a lidových pohádek Princ Bajaja nebo Sůl nad zlato se pustila i Geislerová. "Mnoho věcí jsem vůbec netušila. Ačkoliv jsem se asi před dvěma měsíci chtěla sama prostřednictvím její opravdu zajímavé korespondence pročíst k tomu, kdo vlastně Barbora byla, teď jsem se díky natáčení dozvěděla mnohem víc. A musím říct, že cesta k její osobě je složitá. Mám k ní obdiv, ale ne vždy jí rozumím," konstatovala.

Příběh o touze po svobodě vniká na základě scénáře Hany Wlodarczykové a Martiny Komárkové v režii Lenky Wimmerové a v produkci tvůrčí skupiny Michala Reitlera. V dalších rolích se představí Jan Hájek jako Josef Němec nebo Vladimír Škultéty (známý jako Čočkin ze seriálu Most!) v roli Karla Jaromíra Erbena.