Macklemore na festivalu Sziget 2019 v Budapešti.

Macklemore na festivalu Sziget 2019 v Budapešti. Zdroj: Rockstar photagraphers

Čtvrtý den festivalu Sziget 2019 v Budapešti.
Čtvrtý den festivalu Sziget 2019 v Budapešti.
Čtvrtý den festivalu Sziget 2019 v Budapešti.
Čtvrtý den festivalu Sziget 2019 v Budapešti.
Čtvrtý den festivalu Sziget 2019 v Budapešti.
48
Fotogalerie

Macklemorova hvězdná show i mystický zvuk Jamese Blakea. Čtvrtý den Szigetu obrazem

Budapešťský festival Sziget zatím letos provází nejen krásné slunečné počasí, ale i výborné výkony interpretů. Čtvrtý den nebyl výjimkou. Hvězdou sobotního večera se jednoznačně stal rapper Macklemore, kterého si podle neoficiálních údajů přišlo poslechnout přes 50 tisíc lidí, téměř tolik jako hvězdu prvního večera Eda Sheerana. Zajímavých vystoupení ale přinesl našlapaný sobotní program víc než dost – diváky potěšili třeba The National, James Blake a Roosevelt.

Sobotní hlavní večerní program otevřel svým vystoupením německý elektropopový Roosevelt, který před dvěma lety zahrál i na Colours of Ostrava. Při jeho vystoupení nebyl k vidění nikdo, kdo by se aspoň lehce nehoupal v návykovém rytmu hudby těžko zaškatulkovatelného mixu elektra a vystoupení živé kapely. A to jsem stál v zadních řadách, daleko od stage.

V podvečer se před hlavní stagí konalo tradiční hromadné mávání vlajkami. Jak to vypadá, když více než padesátitisícový dav rozjede společnou vlajkovou choreografii, se podívejte ve fotogalerii.

A pak svou velkou audiovizuální show rozjel americký rapper Macklemore, který na Szigetu vystupoval již v letech 2014 a 2017. Ten se mezi songy překvapivě pustil i do komentování politické situace v USA, odkud pochází. „Mám dvě malé dcery a nedokážu si představit, že bych od nich byl státní mocí oddělen,“ řekl v narážce na současnou antiimigrační politiku Donalda Trumpa. Publikum dostal svými songy i svým charismatickým vystupováním a humorem zcela do varu. Když při jedné ze skladeb nechal dva vybrané diváky předvést na pódiu hlavní stage své taneční umění a malá černošská holčička po skvělém tanci vystřihla na závěr ukázkový provaz, publikum explodovalo. Za mne zatím jednoznačně nejlepší koncert Szigetu – po hudební, dramaturgické i vizuální stránce.

Druhý headliner večera, americká rocková skupina The National přilákala výrazně méně diváků, vysokou hudební kvalitu (ač stylově nesrovnatelnou) nicméně udržela.

Co ještě čeká návštěvníky festivalu Sziget, se dozvíte zde >>>

Masivní množství posluchačů přilákal i půlnoční koncert britského interpreta Jamese Blakea, jehož podmanivé elektronické songy působily v zastřešené stagi místy až mysticky.

Příjemná překvapení na Szigetu často čekají na vedlejších stagích. V sobotu publikum směsici reggae, rocku a tradiční etiopské hudby roztančil Gili Yalo, zpěvák etiopského původu z černošské židovské komunity žijící v Súdánu, který jako dítě kvůli válce Afriku s rodiči opustil a hudebně se prosadil v Evropě. I podobných příběhů je festival na ostrově lásky plný.

Na snímky ze čtvrtého dne festivalu Sziget 2019 se podívejte ve fotogalerii: