17. listopadu 1989 na Národní třídě v Praze.

17. listopadu 1989 na Národní třídě v Praze. Zdroj: ČTK

Andrejovi babíšci historii kolem listopadu 89 nefalšují. Oni ji tak vidí...

Včera jsem do mailu dostal otevřený dopis svých spolubojovníků z doby před třiceti lety. Lidí, kteří stáli v řadách disentu, a lidí, kteří reprezentovali studentskou stávku z listopadu 1989. Stěžují si, že Babkova média falšují historii. Ano – i z mého pohledu Babišovi lidé o listopadu 1989 lžou a manipulují. Ale z pohledu bolševického udavače Andreje Bureše, premiéra České republiky, přece listopad 89 opravdu byl negativní jev!

Když v noci přišel e-mail s otevřeným dopisem, musel jsem po jeho přečtení souhlasit. Ano, MF Dnes falšuje dějiny a dává prostor bývalým bolševikům. Pohoršuje mě to – stejně jako signatáře dopisu. Jsou to Ivan M. Havel, Dagmar Havlová, Daniel Kroupa, Marta Kubišová, Jan Ruml, Vladimír Mišík, Jiřina Šiklová, Jaroslav Hutka, Olga Sommerová, Fedor Gál, Michael Kocáb, Marek Benda, Jan A. Dus, Zuzana Roithová, Jan Hřebejk, Petr Zahradník, Petr Jarchovský, Andrea Sedláčková, Petr Hlaváček, Noemi Zárubová-Pfeffermannová, Marek Tomin, Jan Štern, Jiří Oberfalzer, Nataša Dudínská, Leoš Rousek, Vratislav Doubek, Ilona Knitlová, Jan Horník, Jindřich Štreit, Ondřej Zach, Petr Kolář, Věra Roubalová Kostlánová, František Kostlán, Ivan Fišera, Jitka Vodňanská a Jan Vodňanský.

Co vadí stávkovému výboru?

Cituji z dopisu: „S blížícím se letošním výročím je čím dál tím zřetelnější, že budeme čelit manipulativní kampani ve snaze přepsat dění kolem roku 1989 tak, aby lépe vyhovovalo některým současným politikům. Ideály stávkujících studentů, Občanského fóra a étos celého roku 1989 vycházely z víry v otevřenou a demokratickou společnost, ve které svobodná média a silná společnost občanů budou kontrolovat mocné. To se ovšem nejmocnějším lidem dneška nelíbí. Zřejmě je rozzlobil pískot a protesty v ulicích při posledních oslavách 17. listopadu, a tak se rozhodli, že si 17. listopad 2019 trochu usnadní. Deník MF Dnes, vlastněný svěřeneckým fondem premiéra Andreje Babiše, uveřejnil v minulém týdnu dva rozhovory (s Jiřím Jaksmanickým a s Pavlem Chalupou), v nichž se cíleně zpochybňují všeobecně známá a dobře zdokumentovaná fakta kolem organizace studentské demonstrace 17. listopadu 1989 a představitelů studentského hnutí. Ti z nás, kteří jsme jako signatáři Charty 77, účastníci politické opozice i studentského hnutí čelili dezinformační kampani tehdejšího komunistického režimu, jsme zaraženi tím, jak podobná je současná taktika té ze 70. a 80. let minulého století.“

Přiznávám, že plesloplky, jak se říká MF Dnes podle osoby jejího šéfredaktora, nečtu, a tak mi ten blábol unikl. Ale díky dopisu jsem si texty našel a moc si je užil. „…pietní akce 17. listopadu 1989 na Albertově byl můj nápad“ (Jaksmanický) nebo „...snad po týdnu se tam (v Disku) objevil takzvaný celostátní studentský stávkový výbor…“ či „…i přes naši nechuť pak do Disku svolávali fakultní výbory z celé republiky“ (Chalupa). Ano, to je slovník bolševiků z osmdesátých let, pozdních komunistů. Lůzy, která si dělala kariéru tím, že šlapala po hlavách vlastního národa. Rudé právo psávalo o „takzvaných chartistech“, rudá MF Dnes píše o „takzvaném stávkovém výboru“. Práci čest!

Ti, co mají dobrou paměť

Po třiceti letech se mi nechtělo spoléhat na svou paměť, a tak jsem zavolal Monice Pajerové. A ukázalo se, že mi paměť až zas tak špatně neslouží. „Jaksmanický byl člověk, u kterého jsme si museli nechávat povolovat a schvalovat za socialismu všechny akce,“ říká Monika Pajerová. Je dojemné, že slovník ten bolšán nezměnil ani po třiceti letech. „Když byla demonstrace na Albertově, začal na tribuně číst projev, který napsal někdo jiný – a lidé ho vypískali. Je to vidět i na archivních snímcích v dokumentu Olgy Sommerové.“ Ano – Babiš prostřednictvím svého Plesla dává v MF Dnes prostor bolševikům, aby lhali. Komu jinému by ale bolševik a udavač Babiš měl dávat prostor?

Kdo bude příště?

V seriálu MF Dnes proto očekávám mnoho dalších osobností, jejichž celkový pozitivní historický přínos porevoluční společnost nedocenila. Jako první by mohl mít rozhovor v MF Dnes Jaroslav Oudrán, který dostal za zbití těhotné ženy na Národní třídě čtyři a půl roku vězení. Gentlemani se shodnou na tom, že škoda rány, která padne vedle, a že ta těhotná žena stejně byla píča kudrnatá, a odejdou na tenis. Pro mediální scény neznalé – pan Jaroslav Plesl kdysi napsal panu Balšínkovi památnou větu dokumentující kulturu komunikace v kosteleckém uzenářství, která zněla: „Jsem na tenise, ty píčo kudrnatá!“

Dalším, kdo by měl dostat prostor v MF Dnes, je pan Miroslav Štěpán. Je sice pravda, že zemřel, ale Andrej Babiš má Marka Prchala. A jak tento marketingový mág předvedl v DVTV, je zcela nepochybně médium a možná i duch.

A konečně by měl nyní před třicátým výročím listopadu 89 dostat prostor i člověk, který by měl kandidovat v příštích prezidentských volbách jako Babišův kandidát: Totiž agent Zifčák alias mrtvý student Růžička. Až se Zemanovi definitivně vybijí baterie, tak v této zemi nebude nikdo, kdo by zájmy a osobnost pana premiéra Bureše reprezentoval lépe.