Mexiko dlouhodobě čelí válce drogových kartelů.

Mexiko dlouhodobě čelí válce drogových kartelů. Zdroj: ČTK

Válka drogových gangů: Mexická policie našla 19 těl, některá visela z mostu

Mexická policie dnes našla těla nejméně 19 lidí, kteří se podle všeho stali oběťmi války mezi dvěma drogovými gangy. Některá těla visela z mostu na hlavní ulici ve městě Uruapán necelých 300 kilometrů západně od mexické metropole. Další rozsekaná a pohozená těla policisté objevili na dvou jiných místech ve městě, napsala agentura AP.

Mezi devíti napůl svlečenými těly visela na mostě také velká plachta. Ačkoli transparent nebyl úplně čitelný, nesl na sobě iniciály drogového kartelu Jalisco Nová generace (CJNG) a vyhrožoval členům znepřáteleného gangu Viagra. Oběti, včetně dvou žen, před pověšením násilníci nejdřív zastřelili.

Mexické drogové gangy se po dlouhá léta snažily nepřitahovat svými činy pozornost - těla ukrývaly nebo je rozpouštěly v kyselině. Gang CJNG, který patří mezi jedny z nejmocnějších v Mexiku, se veřejně vystavenými těly vrací k tradici zastrašování znepřátelených gangů i úřadů.

Stát Michoacán, ve kterém se Uruapán nachází, je jedním z nejkrvavějších v Mexiku. Ve snaze zmírnit násilí pověřil mexický prezident Andrés Manuel López Obrador bojem se zločineckými gangy nově vytvořenou národní gardu, v Mexiku byl i přesto letos zabit rekordní počet osob. Za první polovinu letošního roku bylo ve 125milionové zemi zavražděno 17.608 lidí, což znamená až 100 vražd denně.