Novoroční ohňostroj v Praze je minulostí - ilustrační snímek

Novoroční ohňostroj v Praze je minulostí - ilustrační snímek Zdroj: Blesk - Alexandr Malachovský

Praha ruší ohňostroj. Na silvestra budou zastupitelé pobíhat po Václaváku s prskavkami a šeptat

Praha, potažmo primátor Zdeněk Hřib hodlají vstoupit do příštího roku moderně a pokrokově. Silvestrovský ohňostroj se ruší, protože ohňostroje jsou zpátečnické a všechny jenom obtěžují. Místo ohňostroje budou pražští zastupitelé pobíhat s prskavkami po Václavském náměstí a šeptem, aby nikoho nerušili, budou pronášet: „Je tu nový rok. Radujte se.“

„Je to tak. Těch variant je samozřejmě víc, a to včetně videomappingu, což je takové hezké cizí slovo a zní dost moderně. Nicméně těžko říct, jestli na to budou peníze. Nechceme zbytečně zatěžovat rozpočet, takže uvažujeme spíš o prskavkách,“ prohlásil pražský primátor Zdeněk Hřib.

„Ještě si musíme udělat studii, nakolik prskavky mohou vadit občanům a jejich domácím mazlíčkům. Jako laika mě napadá, jestli prskavky nemohou obtěžovat něčí sovy. Z toho důvodu jsme také rovnou zamítli možnost místo prskavek svítit na Václavském náměstí baterkami. Musíme vyjít vstříc všem a ty prskavky mi přijdou nejméně konfliktní. Důležité je si udělat takzvanou rešerši, zda prskavky nejsou v rozporu s nějakým náboženstvím, což by bylo jistě také špatně. Co se týče šeptání, to by nikomu vadit nemělo. Jestli se někdo takový najde, přejdeme na znakovou řeč. Zastupitelé projdou školením znakové řeči, takže příchod nového roku klidně odznakují,“ dodal.

Kam na novoroční ohňostroje >>>

Revoluční krok Zdeňka Hřiba vítá mnoho Pražanů. Někteří jen nemají rádi přílišný hluk, jiní jsou zase rádi kvůli svým mazlíčkům.

„Já mám doma buldočka Rosťu. Je to můj miláček. Mé všechno. Rosťa je vždycky o silvestru nesvůj. Za to můžou ohňostroje. Já jsem rád za Rosťu, když bude o jeden ohňostroj méně,“ souhlasí pan Vlastimil Volný s krokem primátora.

„Skáču radostí. O silvestru je to vždycky peklo. Nemám rád hluk a na silvestra jsem mrzutý,“ raduje se další z občanů Prahy.

„Hluková stopa o silvestru se samozřejmě sníží. Jak od statisíců menších ohňostrojů a dělobuchů od soukromých osob, tak od větších uskupení. Zrušení oficiálního pražského ohňostroje vyjde trochu jako plácnutí do vody, ale lepší než nic,“ tvrdí Vilém Kalivoda, hlavní pražský hygienik.

„To jejich šeptání nebude v tom bordelu na silvestra vůbec slyšet,“ strachují se mnozí z občanů. Zdeněk Hřib však ubezpečuje občany, že pokud přes hluk nespočtu soukromých ohňostrojů nebude šeptání zastupitelů dostatečně slyšet, oznámí příchod nového roku primátor občanům prostřednictvím SMS zprávy.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností je ale včerejší den ženského orgasmu.