Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová

Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová Zdroj: ČTK

Chorvatská prezidentka mlží. Její agenti prý měli vyprovokovat bosenské muslimy

Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová si získala celosvětovou pozornost obviněním Bosny a Hercegoviny z toho, že ji stále více mají ovládat islamisté s vazbami na Írán. Prezidentka si tak zajistila přední místo ve zprávách a na její počest pějí chválu mnozí antiislamisté.

Jenže paní chorvatská prezidentka zapomněla dodat, že to měli být právě její chorvatští agenti tajné služby, které měla odhalit bosenská kontrašpionáž, jak se snaží vytvořit v Bosně a Hercegovině teroristickou buňku. Touto akcí nejspíše agenti chorvatské tajné služby vydávající se za islamisty chtěli vyvolat incident potvrzující opakovaná obvinění ze strany chorvatských politiků na adresu muslimů v Bosně.

To, že chorvatská prezidentka nejspíše nejen vaří z vody, ale možná se i snaží vyvolávat nenávist mezi Bosňany a Chorvaty, je tak průhledné, že i představitel Chorvatů v Bosně Željko Komšić ji dost tvrdě a rázně za její slova setřel. Protože nejde o první obvinění vznesené chorvatskou prezidentkou, tak je dobré si připomenout, že její obvinění o působení tisíců islámských teroristů v Bosně odmítl i srbský zástupce v bosenské vládě Dragan Mektič, který o údajné snaze agentů chorvatské tajné služby zinscenovat falešnou teroristickou skupinu v Bosně řekl: „Plán měl diskreditovat Bosnu a ukázat ji jako teroristické centrum a hrozbu pro region a Evropu.“ Možná, že se chorvatská prezidentka chtěla prostě jen zalíbit izraelskému premiérovi Netanjahuovi, neboť svá obvinění pronesla během oficiální návštěvy státu Izrael, a jak známo, Izrael nemá dobré vztahy s Íránem.

Naopak v březnu tohoto roku informovala panislámská televize al-Džazíra o obviněních zveřejněných v bosenských mediích vůči chorvatské tajné službě. Podle svědectví desítek muslimských Bosňanů se je snažila chorvatská tajná služba vydírat, aby prováděli v Bosně a Hercegovině špionáž ve prospěch Chorvatska, a stali se tak chorvatskými agenty mezi muslimy. Když to Bosňané odmítli, tak jim chorvatské úřady měly zrušit pracovní povolení a měli být deportováni zpět do Bosny z důvodu, že ohrožují národní bezpečnost Chorvatska.

„Jejich svědectví byla tento měsíc zveřejněna v nezávislém bosenském zpravodajském webu Zurnal. Zurnal prohlásil, že podle dokumentů poskytnutých bosenskou bezpečnostní agenturou se chorvatští pracovníci zpravodajských služeb snaží najmout bosenské spolupracovníky, konkrétně členy muslimské skupiny salafistů, aby do mešit nasazovali zbraně a výbušniny. V jednom případě se tvrdí, že chorvatská zpravodajská služba si vyžádala bosenského salafistu známého jako HC, aby v dubnu 2018 přenesl pytel plný zbraní do mešity ve střední Bosně. Předtím mu chorvatský úředník údajně nařídil vytvořit falešný facebookový profil, který měl chválit islámský stát Irák a Levantu (ISIL nebo ISIS) a měl být využíván ke špehování muslimů v Bosně,“ píše ve své zprávě al-Džazíra.

Chorvatské úřady obvinění vznesené bosenskými občany odmítly, ale podle britské veřejnoprávní stanice BBC chorvatské úřady samy přiznaly, že agenti chorvatské tajné služby opravdu byli s Bosňany uvedenými v mediích v kontaktu. Jen popřely, že by je agenti k čemukoliv nutili. Není to ovšem první skandál v souvislosti se špionáží chorvatské tajné služby vůči sousedům Chorvatska. Nedávno i Slovinsko odvolalo z Chorvatska svého velvyslance na protest proti aktivitám chorvatské tajné služby na území Slovinska.

Je nepochybné, že v Bosně jsou problémy s islamisty, ale není to tolik s íránskými islamisty, jak tvrdí chorvatská prezidentka, ale s islamisty podporovanými ze Saudské Arábie a z dalších arabských zemí a tito islamisté jsou vesměs vyznavači salafistického směru islámu (u nás mnohdy nazývaného lidově wahhabismus). Ovšem málo lidí ví, že tito salafističtí muslimové, kteří jsou i ideologickými podporovateli Saudské Arábie či teroristických organizací typu Islámský stát, jsou zapřisáhlými nepřáteli íránských (šíitských) muslimů.

Je třeba také nezapomínat na fakt, že islamisté, ať již z Íránu či Saudské Arábie, jsou pro mnohé bosenské muslimy hrdinové, kteří jim pomohli v boji za svobodnou Bosnu proti chorvatským a srbským nacionalistům. To ovšem neznamená, že by bosenští muslimové souhlasili s islamistickým výkladem islámu. Naopak lze říci, že kdyby chorvatští a srbští nacionalisté (společně s bosenskými nacionalisty) nerozpoutali krvavou občanskou válku v 90. letech 20. století, tak by se islamisté v Bosně tak snadno neuchytili. Mimochodem to tehdy bylo právě Chorvatsko, které po uzavření koalice mezi bosenskými Chorvaty a bosenskými muslimy umožnilo přes své území transfer zbraní a islámských bojovníků (tzv. džihádistů) do Bosny. Takže i Chorvatsko je přímo odpovědné za vznik islamistického problému v Bosně.