Video placeholde

Nejedlová: Plácání po zadku není legrace, nesmíme se bát ozvat a říct si o pomoc, chceme mluvit o obtěžování

Johanna Nejedlová se spolkem Konsent se už tři roky snaží měnit vnímání sexuálního obtěžování a násilí v české společnosti. Je to součást života spousty lidí, která se ale stále bagatelizuje. Teď přichází s kampaní Respekt je sexy, která má vytvořit síť podniků, které obtěžování netolerují, a taky má začít diskuzi o tom, co je ještě flirtování a co už je za čarou. Ženy se hlavně nemají bát ozvat a říct si o pomoc.

Spousta lidí si myslí, že plácání po zadku je legrace, obtěžování se tu bagatelizuje, říká Johanna Nejedlová. Hranici má ale každý nastavenou jinak, je to o kontextu a slušném chování. Konsent nechce nikoho šmírovat ani měnit pravidla nočního života. Tvrdí, že jim jde o respektování druhého, vnímaní jeho hranic a hlavně podpoře žen, kterým je něco nepříjemné.

V zapojených podnicích budou proškolení zaměstnanci, kteří mají konfliktní situace řešit. Ne hned označené lidi z podniků vyhazovat, ale spíš vysvětlovat. Nejedlovou těší zájem a pozitivní odezva. Kluby a bary si prý uvědomují, že kvůli obtěžování přichází o hosty.

Útoky bývají nepříjemné, spoustě lidí šlapeme na kuří oko, říká o reakcích na svou aktivitu Johanna Nejedlová. Ukazují prý ale i to, že společnost podobnou diskuzi potřebuje. Tvrdí, že muži můžou být muži a dobývat i bez obtěžování. Třeba děti na školách, kde dělá Konsent workshopy, reagují na diskuze o sexu a obtěžování pozitivně a jsou tématu otevřené, dodává Nejedlová.

Jsou Češi tak trochu rasisti? Proč se osobnosti a přední politici bojí vyjádřit svůj názor a stát si za ním, třeba v otázce Istanbulské úmluvy? Jak velký problém je teď v Česku sexuální obtěžování a jeho vnímání? A daří se Johanně Nejedlové společnost měnit?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>