Plánek cesty LZ 127 Graf Zeppelin kolem světa.

Plánek cesty LZ 127 Graf Zeppelin kolem světa. Zdroj: Profimedia

Vzducholoď LZ 127 Graf Zeppelin den před startem letu okolo světa 7. srpna 2019 v docích v Lakehurst.
Vzducholoď LZ 127 Graf Zeppelin.
LZ 127 Graf Zeppelin
Motor vzducholodi LZ 127 Graf Zeppelin.
LZ 127 Graf Zeppelin
9
Fotogalerie

Před 90 lety uskutečnil Graf Zeppelin cestu kolem světa: Pasažéři pojídali kaviár, kajuty měly vlastní koupelny

8. srpna 1929 se z amerického Lakehurstu na cestu kolem světa vydala slavná německá vzducholoď LZ 127 Graf Zeppelin.Necelých 237 metrů dlouhá vzducholoď odstartovala ze vzdušného přístavu ve státě New Jersey v časných ranních hodinách. K náročnému letu se vzneslo také 16 platících cestujících a sedmatřicetičlenná posádka. Základna firmy Zeppelin ve Friedrichshafenu byla první zastávkou na trase dlouhé asi 31 400 kilometrů. Po krátkém odpočinku a prohlídce města se cestující vrátili na palubu, aby se vydali na 11 247 kilometrů dlouhý let bez mezipřistání do Tokia.Let kolem světa Zeppelin úspěšně dokončil za 21 dní.

Celkově tuto vzducholoď zdobilo hned několik prvenství. Během devíti let hladkého provozu uskutečnila 590 letů, nalétala přes půldruhého milionu kilometrů a přepravila 34 tisíc cestujících. S výzkumnou expedicí prozkoumala i ruské polární končiny.

Přijetí u amerického prezidenta

Při letu kolem světa zpestřoval kapitán lodi úmorný přelet nad řídce osídlenou Sibiří občasnými sestupy do nižších výšek, aby se pasažéři mohli potěšit zajímavými výhledy na krajinu. Náladu cestujícím zlepšoval nápaditý jídelníček, přizpůsobený zemím, nad nimiž se právě letělo. Nad Německem se podával losos a nad Ruskem pro změnu kaviár. Pasažéři měli kromě luxusně zařízené jídelny k dispozici soukromé kabiny s vlastní koupelnou.

Po pěti dnech v japonské metropoli Tokiu, kde se cestujícím dostalo hlučného přivítání, se Graf Zeppelin vydal přes Tichý oceán do San Franciska. Po noční zastávce v Kalifornii pak vzducholoď pokračovala směrem na východ a ráno 29. srpna slavnostně přistála v Lakehurstu. Celou posádku čekal oslavný průvod z New Yorku až na Broadway a kapitána vzducholodi Huga Eckenera přijal v Bílém domě prezident Herbert Hoover. Cesta kolem světa trvala 21 dní, pět hodin a 31 minut.

Od roku 1930 létala LZ 127 na první pravidelné transatlantické lince mezi Brazílií a Německem. Po vznícení Hindenburgu v květnu 1937 byla nejúspěšnější německá vzducholoď odstavena a o tři roky později na příkaz velitele Luftwaffe Hermanna Göringa sešrotována.

Na snímky monumentálního Zeppelinu se podívejte ve fotogalerii: