Nový ve své nejslavnější roli Kristiána.

Nový ve své nejslavnější roli Kristiána. Zdroj: archiv Blesku

S buřinkou a v obleku. Oldřich Nový byl pravý gentleman.
Oldřich Nový s kamarádkou a kolegyní Hana Vítovou. Spekulovalo se, že právě ona je matkou jeho adoptivní dcery.
Slavný herec se svou adoptivní dcerou těsně po válce.
Před fotografy působili manželé jako šťastná rodinka.
Oldřich Nový byl elegánem své doby.
16
Fotogalerie

Oldřich Nový by oslavil 120. narozeniny. Představitel Kristiána proslul jako herec, zpěvák i režisér

Populární operetní, divadelní a filmový herec, zpěvák, režisér, pedagog a dramatik Oldřich Nový se narodil 7. srpna 1899 v Praze. „Smích je kořením života, a dokud se člověk dovede smát, je živ,“ bylo životní krédo tohoto gentlemana a slavného filmového milovníka. Hrál ve více než 40 snímcích, z nichž řada se těší diváckému zájmu dodnes – jako například Kristián, Eva tropí hlouposti, Hotel Modrá hvězda, Roztomilý člověk, Valentin Dobrotivý, Pytlákova schovanka nebo Světáci.

Oldřich Nový vnesl na české filmové plátno vzácné spojení noblesy s jemným vtipem a nadsázkou. Jeho největší láskou ale bylo divadlo, zejména komorní hudební komedie, které zasvětil téměř celý svůj život.

Ženy ho dávaly svým mužům za vzor

Sen o herectví se Novému splnil v roce 1918, kdy získal angažmá v divadle v Ostravě. Již následující sezonu se dostal do brněnského Národního divadla, kde se zanedlouho stal šéfem operety. K tomu stále hrál, zpíval, psal libreta a scénáře, režíroval a občas jezdil pro inspiraci zejména do Paříže. Šestnáct brněnských let bylo pro Nového nejšťastnějším obdobím života, toužil ale po změně. Proto se v roce 1935 rozhodl pro nejistou pražskou půdu.

V Praze ještě týž rok založil vlastní soubor v Novém divadle (ve Stýblově pasáži), jemuž v konkurenci blízkých divadel Osvobozeného či Vlasty Buriana upadala návštěvnost. Nový zapůsobil vkusem, šarmem a inteligentní ironií a publikum si získal doslova bleskově – především dámy, které do hlediště vodily své muže za poučením, jak se k ženě chovat.

Kvůli životní lásce skončil v koncentráku

Herectví bylo u Nového jen špičkou ledovce, který zahrnoval též organizování chodu vlastního divadla, práci autorskou, dramaturgii, režii. A k tomu několik filmů ročně. Neobyčejné pracovní nasazení Nový bravurně zvládal velkou měrou i díky své ženě, umělecké fotografce Alici Wienerové, která pro něj fotografovala představení, pomáhala mu vybírat hry, jež překládala, a organizovala propagaci divadla. Nový svou ženu velmi miloval. Za okupace se s ní odmítl rozvést, a oba tak pro její židovský původ strávili několik měsíců v koncentračním táboře. Oba přežili a vrátili se k dceři Janě, která ale byla dcerou jen Oldřicha Nového.

Po válce se pro noblesního džentlmena ve filmu jen těžko hledaly role. Přesto si ještě v několika filmech zahrál. Nezapomenutelný zůstane jeho emeritní taneční mistr ve Světácích či účetní Koníček z televizního seriálu Taková normální rodinka.

Oldřich Nový zemřel v Praze ve věku 83 let 15. března 1983.

Na snímky z filmových rolí i z osobního života Oldřicha Nového se podívejte ve fotogalerii: