Video placeholde

Česká socha zvolená za nejlepší z 200 světových děl. Objevte sochaře Burdu, který tvoří vesmír

Český sochař Rudolf Burda patří právě mezi ty umělce, kteří jsou nedocenění doma a uznávaní v zahraničí. Zatímco zejména na Blízkém východě se jeho díla ocitají u nejmocnějších sběratelů, u nás je jeho jméno takřka neznámé. Burda přitom vyrábí dokonale čisté objekty ze skla či kovu. Nejnovější je nerezová socha MULTIVERSUM, kterou vedení německého sochařského sympózia zvolilo za nejlepší z 200 zúčastněných. Dílo symbolizuje nekonečnost vesmíru.

Sochu MULTIVERSUM Burda vytvořil přímo na popud severoněmeckého sochařského sympózia NordArt2019. Výjimečnost Burdova díla dokládá fakt, že vedení sympózia umístilo MULTIVERSUM na nejprestižnější místo přímo před řečnickým pultem. Konference se přitom zúčastnilo na 200 umělců ze sta dvou zemí světa.

Tématem 350kilového objektu je vesmír. „MULTIVERSUM pro mne představuje nekonečný vesmír, který se neustále opakuje a násobí v jedné nekončící linii. Prolíná se v zrcadlení a vytváří nové unikátní transformované vesmíry,“ říká Burda o své nejnovější soše. Vesmírné dílo rozpoutává představivost tím, že odráží a láme své okolí. Je to typ díla, který neomrzí, protože reaguje na okolí, a tím v něm lze hledat stále nové vesmíry. MULTIVERSUM je, ač statické, stále v pohybu. K vidění nyní socha bohužel není. Hned týden po vystavení ji zakoupil jeden z nejvýznamnějších českých sběratelů.

Vesmír, příroda i architektura

Tematikou vesmíru se sochař Burda zabývá dlouhodoběji. Inspirací bude i pro další sochy, které se objeví v Japonsku, USA, ale i na domácí půdě. Bude se jednat jak o díla do soukromých sbírek, tak i do veřejných prostor. Kromě nekonečna vesmíru umělce inspiruje třeba také architektura nebo příroda. Podstatná je pro něj však čistota tvaru a minimalismus. Burda se věnuje i užitému umění, například výrobě svítidel nebo váz. Jako snad každého umělce jej však pochopitelně nejvíce naplňuje volná tvorba.

Rudolf Burda absolvoval v roce 1991 Střední uměleckoprůmyslovou školu v Turnově. Následovala roční stáž v Kalifornii. Již ve dvaceti letech založil v Česku své Rudolf Burda Studio. Jak v užité, tak ve volné tvorbě pracuje se sklem a kovem, na obou těchto materiálech jej fascinuje způsob zpracování – nejprve v žáru a pak zastudena. Vytváří jak drobnější objekty, jako vázy a svítidla, tak i rozměrné instalace. Všechny však mají společný, snadno rozpoznatelný rukopis – a snad i to sběratele a vystavovatele přitahuje.