Robert Mugabe se svou ženou.

Robert Mugabe se svou ženou. Zdroj: Foto ČTK, Reuters, Profimedia.cz

Diktátor Mugabe je už několik měsíců v nemocnici. Bývalý prezident Zimbabwe se léčí v Singapuru

Bývalý dlouholetý diktátor Zimbabwe Robert Mugabe již několik měsíců pobývá v nemocnici v Singapuru. Zdravotní stav 95letého muže je „na jeho věk pozoruhodně stabilní“, uvedl v pondělí stávající prezident této jihoafrické země Emmerson Mnangagwa. Nesdělil však, kvůli čemu byl Mugabe hospitalizován.Mugabe se jezdí léčit do Singapuru již více než deset let. Řada nejvyšších představitelů země se rovněž letecky přepravuje do okolních vyspělejších zemí. Úroveň zdravotnictví v Zimbabwe se totiž podle AP rychle zhoršuje.

Bývalý diktátor v nemocnici zůstal poté, co byl na rutinní zdravotní prohlídce. V minulosti uváděl, že Singapur navštěvuje kvůli operaci oka. Nemocnici přitom nemá v blízké době opustit, lékaři si ho chtějí ponechat v péči na delší pozorování.

Mugabe vládl Zimbabwe „železnou rukou“ od získání nezávislosti v roce 1980 až do chvíle, kdy rezignoval pod tlakem armády v roce 2017. Po vyvlastnění půdy a majetku zimbabwských bělošských farmářů v roce 2000 přestali zemi finančně podporovat západní státy, následné reformy uvrhly Zimbabwe do vleklé hospodářské krize. Mugabe a jeho žena Grace však byli známí svým okázalým způsobem života.