Hasan Rúhání.

Hasan Rúhání. Zdroj: Reuters

Írán je připraven na jednání s USA, trvá ale na zrušení sankcí, řekl íránský prezident

Prezident Íránu Hasan Rúhání v televizním projevu uvedl, že je Írán připraven jednat se Spojenými státy, pokud Washington zruší vůči Teheránu všechny sankce. Řekl to v úterý v projevu vysílaném íránskou státní televizí. Sankce zavedly USA v několika vlnách v posledním roce poté, co oznámily odstoupení od mezinárodní jaderné dohody s Íránem.

„Íránská islámská republika je pro jednání, a pokud USA opravdu chtějí (s námi) hovořit, musí v první řadě zrušit všechny sankce. Mír s Íránem je matkou všech mírů a válka s Íránem je matkou všech válek,“ řekl Rúhání.

Dlouhodobě napjaté vztahy mezi USA a Íránem se vyostřily loni poté, co Washington odstoupil od mezinárodní dohody z roku 2015 a zavedl vůči Teheránu sankce. Írán v reakci letos v květnu přestal plnit některé závazky plynoucích z jaderné dohody.

V posledních týdnech napětí mezi Washingtonem a Teheránem zesílilo po několika incidentech v Perském zálivu, kde USA letos posílily svou vojenskou přítomnost. V červnu se tam norský a japonský tanker staly terčem útoku, z něhož USA obvinily Írán, který to ale odmítl. Teherán poté sestřelil americký dron, který byl podle něj nad jeho území; USA tvrdí, že se nacházel v mezinárodním vzdušném prostoru.

Teherán v oblasti Perského zálivu v Hormuzském průlivu v posledních týdnech zadržel několik zahraničních tankerů. USA poté oslovily několik evropských zemí s výzvou, aby se připojily k mezinárodní misi, která má zajišťovat bezpečnost obchodním lodím v průlivu. V pondělí Británie oznámila, že se k misi připojí, Německo se přidat odmítlo.