Grand Prix Brno 2019

Grand Prix Brno 2019 Zdroj: Zbyněk Pecák

Grand Prix Brno 2019
Grand Prix Brno 2019
Grand Prix Brno 2019
Grand Prix Brno 2019
Grand Prix Brno 2019
24
Fotogalerie

Grand Prix v Brně přilákala přes 186 tisíc diváků. Podívejte se do zákulisí závodu

Návštěvnost letošní motocyklové Grand Prix Brno byla 186.793 diváků, tedy skoro stejně jako loni, kdy jich na Masarykův okruhu přišlo přes 187 tisíc. ČTK to řekl Adam Svoboda z pořadatelského spolku kraje a města. V pátek mohli příznivci vidět tréninky, v sobotu i kvalifikaci a neděle byl hlavní závodní den.

Svoboda upozornil, že nelze brát návštěvnost jako počet lidí, kteří do areálu zavítají, protože se počítá kumulovaně. Znamená to, že někteří diváci se v areálu objeví jeden den, ale někteří dva a jiní tři dny, takže se počítají opakovaně.

Podle Svobody je možné, že brněnské Velké ceně ubírá návštěvnost současná Velká cena formule 1 v Maďarsku a také to, že se příští týden pojede motocyklová Velká cena v Rakousku.

Primátorka Brna Markéta Vaňková ČTK řekla, že ji návštěvnost potěšila. "Je dobrá zpráva, že nebyl žádný výrazný propad. Teď budeme zjišťovat výnos z prodeje a počkáme na vyúčtování. Vše směřujeme k tomu, aby byl rozpočet letošního ročníku vyrovnaný," uvedla Vaňková. Loni skončila Velká cena ve ztrátě kolem 31 milionů, o rok dříve byla v plusu asi čtyři miliony. Výsledek ale ovlivňuje, kolik peněz jde na akci z veřejných rozpočtů.

Grand Prix Brno se těší velké oblibě, přesto akce bojuje poslední roky o přežití. Její předchozí pořadatel Automotodrom Brno, vlastnící Masarykův okruh, ji nechtěl pořádat pro její ztrátovost. Způsobuje ji zalistovací poplatek, který dříve činil desítky milionů a nyní se pohybuje kolem 111 milionů korun.

Politici z kraje a města se proto dohodli, že akci zachrání. Vznikl spolek kraje a města, který má s promotérskou společností Dorna smlouvu na pět ročníků, letos se jede čtvrtý. Zatím ale stále není jasné, jak to bude s akcí do budoucna. Spolek se totiž několikrát opozdil s platbou Dorně s ohledem na neustálá jednání o výši podpory ze strany státu. Spolek po státu žádá vždy více peněz, než kolik mu stát dá, na druhou stranu ani není pevně ukotvená podpora od státu pro akci.

Loni dal stát prostřednictvím ministerstva školství 39 milionů, letos prostřednictvím ministerstva pro místní rozvoj 55 milionů. Oproti loňsku navýšil podporu kraj z 20 na 27,5 milionu a město z deseti na 17,5 milionu korun. Desítky milionů vynáší vstupné.

Letos náklady do výše pěti milionů pokryje i Automotodrom Brno, aby přispěl k záchraně akce. Dorna totiž v minulosti poslala spolku dopis, že pokud nebude platit včas, je ohroženo jednání o dalších ročnících.