Maškarní bál na dvoře ruského cara v barvě

Maškarní bál na dvoře ruského cara v barvě Zdroj: Instagram / Olga Širnina

Maškarní bál na dvoře ruského cara v barvě
Maškarní bál na dvoře ruského cara v barvě
Maškarní bál na dvoře ruského cara v barvě
Maškarní bál na dvoře ruského cara v barvě
Maškarní bál na dvoře ruského cara v barvě
17
Fotogalerie

Dokud se tančí: Slavný maškarní bál na dvoře ruského cara v barvě. Podíveje se unikátní kolorizované snímky

Jedenáctého února 1903 se v hlavním městě carské říše konal nejslavnější ples ruské historie. Carská rodina jej pořádala v Zimním paláci u příležitosti 290. výročí nástupu na trůn romanovské dynastie. Opulentní slavnost, na které se sešly nejvýznamnější aristokratické rodiny, se nesla v duchu 17. století. Skvostným kostýmům i atmosféře dvora posledního ruského cara Mikuláše II. vdechla nový život koloristka Olga Širninová.

Olga Širninová se kolorizaci fotografií věnuje ve svém volném čase. Ke koníčku však přistupuje jako profesionál. Nad volbou barev tráví dlouhé hodiny, finální podobu fotografií pak většinou konzultuje s historiky. Zaměřuje se především na kolorizaci ruských historických fotografií.

Britskému deníku Daily Mail v rozhovoru řekla, že ruskou historii považuje za plnou dramatických a kataklyzmatických okamžiků, které měly v mnoha případech dopad na celý svět. Časově vzdálenější okamžiky ruské historie se proto snaží dnešní generaci přiblížit prostřednictvím kolorizovaných fotografií.

Na čtyři sta hostů honosného maškarního bálu dorazilo do Zimního paláce v roce 1903 v dobových kostýmech. Většina z nich byla ušita podle návrhů malíře a designéra Sergeje Solomka.

Róby dam zdobily drahé kameny. Ty se objevily také na tzv. kokošnících – zvláštních pokrývkách hlavy oblého nebo špičatého tvaru, které se uvazovaly dlouhými stuhami na temeni hlavy. Muži přišli oblečeni do kaftanů a kožešinových čepic připomínajících bojarskou módu.

Car s carevnou se pyšnili róbami už v té době nevyčíslitelné hodnoty. Mikuláš oblékl původní zlatý brokát, jenž se dochoval po caru Alexeji I. Michailovičovi, jenž vládl mezi lety 1645 a 1676. Alexandra na sobě měla háv po jeho první ženě, carevně Marii. Alexandřina koruně dominoval obří smaragd. Odhaduje se, že celý kostým by dnes přišel na 10 milionů euro.