Darren Carvill

Darren Carvill Zdroj: Facebook

Darren Carvill
Darren Carvill
Darren Carvill
3
Fotogalerie

Okradl firmu o 7 milionů a utratil je za prostitutky a kokain. Nyní bude vracet 1 libru

Osamělý účetní Darren Carvill obral svého zaměstnavatele, síť autoservisů Mr Clutch o celkem 262 234 liber. Tedy v přepočtu o 7,3 milionu korun. Přičemž když vytušil, že ho brzy chytí, dokázal za jeden víkend roztočit 4,7 milionu. Chtěl prý odejít stylově.

„Byl to víkend plný šílenství,“ přiznal Carvillův obhájce James Ross. „Myslel si, že ty peníze vrátí, ale to byla velice naivní představa.“ Zpronevěru 38letý účetní ospravedlňoval tím, že ho kolegové šikanovali. Angličan prý trpěl již od útlého mládí nízkým sebevědomím a byl snadným cílem pro vtípky vrstevníků. Ty neustaly ani po zařazení do pracovního procesu. Společenskou neohrabanost si proto Carvill vynahrazoval ve společnosti luxusních prostitutek, na níž se měl stát postupem času závislým.

„Ačkoliv tam samozřejmě byly drogy a sex, to, za co platil, byla především vlídnost, popularita a společnost,“ tvrdil u soudu James Ross. Soudce Philip St John-Stevens uvěřil tomu, že Carvill svých činů upřímně lituje. Přesto ale nemohl přehlédnout, co všechno nevinně vyhlížející účetní způsobil.

Společnost Mr Clutch byla přivedena až na pokraj bankrotu. Majitelé si museli půjčovat u příbuzných, aby firmu udrželi nad vodou. Někteří zaměstnanci nedostali 5 měsíců mzdu. Faktury dodavatelů rovněž zůstávaly neproplaceny dlouhé měsíce. Stejně jako daně a sociální pojištění. Firmu nyní čekají dlouhé roky, během nichž budou majitelé splácet napůjčované peníze.

Carvill měl na starosti vyplácení mezd a proplácení faktur dodavatelům. Nebyl tak pro něj problém vytvořit fiktivní účty u jednotlivých výrobců náhradních dílů a tam si vyplácet libovolné částky. Vše začalo „skromnými“ 40 tisíci liber, z nichž 37 postupně vrátil. Následovaly ale částky stále větší a větší. A ty už účetní vzhledem k výši platu ani vracet nemohl.

Celý případ skončil relativně nízkým dvouapůlročním trestem. To je poměrně překvapivé i vzhledem k faktu, že Carvill byl již v roce 2008 odsouzen k ročnímu podmíněnému trestu za zpronevěru peněz v jiné firmě. I tu tenkrát přivedl na pokraj bankrotu. Zajímavá je i výše peněžitého trestu, kterou soudce vyměřil na přesně jednu libru. Je to pravděpodobně z toho důvodu, že Carvill nevlastní žádný majetek a i ve svých současných 38 letech bydlel stále s rodiči.

Další peníze nicméně stát může vymáhat poté, co účetní opustí vězení.