Takto most vypadá po zásahu fantoma!

Takto most vypadá po zásahu fantoma! Zdroj: Foto Aha! – A. Malachovský, D. Černovský

Kvůli nelegálnímu omytí Karlova mostu zasedá krizový štáb. Je to ohrožení demokracie, hřmí Babiš

Začalo to jako nevinné graffiti, které nasprejovali němečtí floutci na Karlův most. Událost vesměs lokálního charakteru. Němci byli dopadeni a na odstranění graffiti byli povoláni specialisté, kteří za pár desítek tisíc korun přislíbili do pěti let graffiti odstranit. Potud nic skandálního. Pak se to ale stalo. Přes noc někdo graffiti nelegálně z Karlova mostu zadarmo umyl a oheň byl na střeše.

„Stali jsme se svědky zlovůle, která nemá obdoby. Lidé vzali spravedlnost do vlastních rukou, což je velmi nebezpečné a ohrožuje to svrchovanost České republiky. Tohle vláda nebude tolerovat. Okamžitě zasedl krizový štáb, kde se řeší, co bude dál,“ hřměl premiér Andrej Babiš na tiskové konference, během které se rozbrečel a ubezpečil všechny přítomné, že to je kampaň.

Zatímco premiér Andrej Babiš zvažuje zavedení stanného práva a do ulic Prahy ve středu ráno vyjely první tanky, firma, která měla původně graffiti z Karlova mostu odstranit, podala žalobu do Štrasburku.

„V dobré víře jsme přijali objednávku na odstranění graffiti z Karlova mostu. Uvolnili jsme pro tuto činnost patnáct pracovníků úklidové jednotky plus samozřejmě vyškolené specialisty na analýzu problému. Sestavili jsme tabulky, grafy a několik prezentací v powerpointu. Rovněž jsme najali externisty z oblasti chemického průmyslu, abychom s nimi konzultovali postup. Ani součinnost památkářů není zadarmo.

Sestavili jsme strategický plán na pět let a započali vývoj prostředku na čištění Karlova mostu. Požádali jsme rovněž Pražský magistrát o výjimku a na stavebním úřadě jsme museli nechat dotyčnou část mostu zkolaudovat, protože doposud nebyla zkolaudovaná.

Na tomhle všem pracují naši lidé ve dne v noci. Uvolnili jsme značnou částku i lidské zdroje na přípravu a potom přijde nějaký čičmunda a přes noc to graffiti umyje. No kde to jsme? Takhle se to nedělá. Teď musíme nejen pokračovat v již rozjeté práci, ale navíc musíme zdlouhavě provést analýzu nelegálního čištění. Jestli dotyčný použil obyčejnou vodu, jakou měla voda PH, jestli v ní byly mydlinky a zdali použil žínku anebo hadr. No práce na další tři čtyři roky, což samozřejmě znatelně navýší rozpočet. Na základě toho jsme podali ve Štrasburku žalobu na Českou republiku,“ rozohnil se tiskový mluvčí firmy, která dostala zakázku na odstranění graffiti.

„Lidé si tady nemůžou dělat, co chtějí. To není demokracie. To je chaos. Odstranění graffiti nejde dělat svépomocí. Na to se musí zaplatit specialisté a trvá to děsně dlouho. Graffiti nejde odstranit za noc,“ kroutí nevěřícně hlavou Jan Hamáček, který kvůli této krizi odložil výhružky, že odejde z vlády.

Nelegální odstranění graffiti z Karlova mostu stmelilo nejen vládu, ale i ostatní opoziční strany. Nyní tahají všichni za jeden provaz.

„Musíme v těchto těžkých dnech dát vzájemné antipatie stranou. To naše hašteření a roztržky nesmí stát v cestě spravedlnosti a lepší České republice. Situace je vážná a my samozřejmě hodláme všichni spolupracovat,“ potvrdil předseda ODS Petr Fiala.

V návaznosti na skandál omytého graffiti rezignovalo několik ústavních soudců a šéf Policie České republiky. „Budou padat další hlavy,“ upozornil Andrej Babiš, že dopad incidentu bude nedozírný.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je cesta aktivistky Grety do USA.