Skládka v indonéské Jakartě

Skládka v indonéské Jakartě Zdroj: Fabien Dupoux/Facebook

Nejsme skládka světa! Asie vrací kontejnery s odpadem k evropským i americkým břehům

Západní země budou muset nejspíš hledat nové odbytiště pro svůj odpad, země jihovýchodní Asie začínají čím dál hlasitěji protestovat proti jejich dovážení. Už na začátku července vrátila Indonésie osm kontejnerů s odpadem do Austrálie. Nejnovější zásilku pak Jakarta odeslala toto pondělí – pět kontejnerů zamířilo ke břehům Hongkongu a dva do Francie. Nachystaných je prý dalších dvaačtyřicet. K již protestující Malajsii, Indonésii a Filipínám se nově přidali představitelé Kambodži a Srí Lanky. Západ podle nich zasílá i nebezpečný odpad a porušuje tak úmluvy.

Představitelé jihoasijských států se proti dovozu odpadu ohrazují čím dál razantněji. „Ať si nemyslí, že s námi budou zacházet jako s popelnicí,“ vzkázal kambodžský ministr životního prostředí Neth Pheaktra. Kambodža slibuje, že vyšle 1600 tun plastového odpadu do USA a Kanady. Indonésie už přistoupila k činům a předevčírem nevábnou zásilku odeslala do Hongkongu a Francie. Dalších čtyřicet dva kontejnerů má postupně zamířit do Německa, Spojených států a Austrálie.

Před pár dny se také dostala do křížku se Srí Lankou Velká Británie. Navzdory dohodám se podle Srí Lanky nacházely v zaslaných kontejnerech i plasty a lidské pozůstatky ze zdravotnických zařízení. Celníky ke kontejnerům přivedl velmi silný zápach, který měl pocházet z amputovaných končetin nebo orgánů, smísených se zdravotnickým odpadem. Britská média spekulují o tom, že lidské pozůstatky pochází od státní zdravotní služby NHS. Pro NHS dříve likvidovala zdravotnický odpad firma HES, která části lidských těl údajně skladovala, místo aby je zlikvidovala. Společnost HES ale popírá, že by měla se srílanským odpadem cokoliv společného.

Politici států jihovýchodní Asie se v posledních týdnech vyjadřují proti zásilkám odpadu čím dál agresivněji. Bezpochyby jim to přináší plusové body u rozčilených obyvatel, kteří musí žít v blízkosti smetišť. Nicméně život poblíž takové skládky je podle místních skutečně nesnesitelný. „Nemůžeme spát, dusíme se, nemůžeme ani otevřít okna, protože to by vše ještě zhoršilo,“ řekl Sungai Jarom pro malajský deník New Straits Times.

Odpad si sami objednali, teď couvají

Paradoxní je že jihovýchodní Asie se k západnímu smetí nejprve sama přihlásila. Po desetiletí byla hlavním zpracovatelem odpadů Čína, ta však od začátku loňského roku jejich příjem výrazně omezila. Pro zemi je totiž dostatečná zátěž zpracování toho vlastního. Jiné asijské země v tom vycítily zajímavou ekonomickou příležitost, nejsou však tak vyspělé, aby byly schopny odpad efektivně recyklovat a zpracovávat. A tak se mění ve skládky. Na druhou stranu západní dodavatelé často obcházejí dohody (viz případ Velké Británie) a namísto recyklovaného odpadu zasílají směsný, který nezbývá než spálit, nebo ještě hůře nebezpečný odpad.

 Malajsie, Thajsko a Vietnam schválily novou legislativu, která má zamezit dalšímu dovozu odpadů na jejich území.