Greta Thunbergová a jachta Malizia, která ji odveze do USA

Greta Thunbergová a jachta Malizia, která ji odveze do USA Zdroj: Facebook

Jachta Malizia
Jachta Malizia
Jachta Malizia
Jachta Malizia
Jachta Malizia
13
Fotogalerie

Greta vyráží na misi do USA. Kvůli emisím odmítla letadlo a popluje do Ameriky na jachtě

Mladá švédská aktivista Greta Thunbergová se chystá se svou osvětovou kampaní do Spojených států. Školačka, která celý svět upozorňuje na hrozby klimatické změny, se rozhodla jít příkladem i tím, jak se dostane do USA. Ve snaze zmenšit svou uhlíkovou stopu totiž popluje do Ameriky lodí.

Do USA se šestnáctiletá Greta Thunbergová chystá v srpnu. Bude přednášet na dvou konferencích týkajících se životního prostředí – na Klimatickém summitu v budově OSN v New Yorku a na Klimatické konferenci OSN v Santiagu de Chile. Svět však mnohem více zaujal způsob přepravy, který mladá aktivistka zvolila. Agentuře AP se svěřila, žen dlouhé měsíce přemýšlela o tom, jak se na jiný kontinent dostat co nejšetrněji. Až ji pomocnou ruku nabídla závodní jachta Malizia, která ji do USA dostane bez vypouštění jakýchkoli emisí.

Jachta Malizia je 18 metrů dlouhé plavidlo, které k pohonu kromě plachet využívá elektřinu vyrobenou solárními panely. Z několika nabídek byla tato loď jediná, která cestu dokáže zrealizovat. Velké zaoceánské lodě se přes Atlantik v srpnu nevydávají, kvůli riziku hurikánů. Navíc sami dost životní prostředí znečišťují.

Greta se na cestu vydá v polovině srpna z Velké Británie a zakotvit by měla v New Yorku. Na dvoutýdenní plavbě ji bude doprovázet její otec Svante, dokumentarista Nathan Grossman a Pierre Casiraghi, vnuk zesnulého monackého knížete Rainiera III. a někdejší hollywoodské herečky a pozdější monacké kněžny Grace Kellyové.