Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) (30. 7. 2019)

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) (30. 7. 2019) Zdroj: Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC

Končící ministr kultury Staněk pověřil vedením resortu ekonomického náměstka Schreiera

Končící ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) pověřil vedením ministerstva od 1. srpna ekonomického náměstka Reného Schreiera. Bude s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) vyjednávat o rozpočtu, úřad požaduje miliardu korun navíc. Po jednání se Staňkem to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Staněk se chce problematice kultury dál věnovat jako poslanec. Ve Sněmovně bude v řadách sociální demokracie vyjednávat o předlohách, u jejichž začátku stál.

Schillerovou chce Babiš o nárocích ministerstva informovat, peníze podle něj scházejí na dofinancování evropských projektů, provoz podřízených organizací a na zvýšení platů. Předseda vlády zopakoval, že během vládních prázdnin nebude problematické nechat úřad bez ministra. Za nejdůležitější úkol v této době považuje jednání o rozpočtu, které zastane Schreier.

Staněk odchází z ministerstva po ročním působení, je přesvědčen, že zanechává resort stabilizovaný. O Schreierovi řekl, že je obeznámen s chodem úřadu. "Zná priority, zná, kde nás tlačí bota," konstatoval. Dodal, že zastupující náměstek nebude loutkovým ministrem. Pověřen bude zastupováním ministra při jednání vlády, v Poslanecké sněmovně, ale nebude mít žádné kompetence člena vlády, protože je mít nemůže, řekl Staněk.