Andrej Babiš, Miloš Zeman - ilustrační koláž

Andrej Babiš, Miloš Zeman - ilustrační koláž Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Babiš, Zeman, Hitler: Kdo nejlépe reprezentuje lid?

Nejen prezidentské volby, ale celá evropská politika je naplněna voláním po demokracii. A často ještě hlasitěji se volá po demokracii přímé. Přitom zastupitelská demokracie má už ve svém názvu napsáno, že je zastupitelská – že jde o princip, kde lid zastupují elity. Jak však lid ztratil strach z pekla a poslední zbytky studu, cítí se být více a více kompetentní rozhodovat o věcech veřejných než elity, které bytostně nesnáší. Pojďme se tedy podívat blíže na vůli lidu.

Lid by měl dle zdravého rozumu i panujících mravů, které tvůrci zastupitelské demokracie předpokládali, volit své elity. Ne sebe samého, ani sobě – tedy lidu – nejpodobnějšího, ale toho, kdo je elitou a bude zájmy toho lidu vysoce kompetentně zastávat. Kompetentněji, než by činil onen nevzdělaný a nekompetentní lid sám. Se ztrátou strachu z Boha způsobené vytěsněním smrti z veřejného povědomí se pojí i ztráta studu a jakýchkoliv zábran. Lid přestal vnímat svou nekompetentnost a už nemá potřebu volit elity, ale sobě nejpodobnější.

Upozorňuji – i já sám sebe považuji ve věcech řízení státu a ekonomiky za zcela nekompetentní lid. Ale nevolím ani novináře, ani psychology, i když jsou mi podobní, nýbrž lidi, které považuji ve věcech ekonomiky za elity. Jsem lid s náhledem na vlastní hloupost. Většina lidu tento náhled však nemá, a na politice je to vidět.

Andrej Babiš 2017: 29,6 procent hlasů lidu

Když lid zcela okouzlil bača z Agrofertu, objevilo se v této zemi něco zcela neuvěřitelného, něco, co se odehrálo jen v Rakousku mezi německy mluvícími Čechy. Jsou – protože mluví německy – samozřejmě dál, a tak měli nacistu v klíčové státní funkci již někdy v sedmdesátých letech minulého století. Byl, jak jinak, zvolen lidem. My jsme jako národ vybaveni stejnou mentalitou, ale díky desetiletím komunismu jsme poněkud opoždění, takže jsme s nástupem udavače komunistické StB do vrcholné politiky museli počkat až do roku 2011. Tehdy lid zvolil agenta Bureše, krycím jménem Andrej Babiš, do pozice jednoho z nejmocnějších mužů státu, a v roce 2017 jej lid katapultoval do funkce premiéra.

Skutečnost, že udavač StB by měl viset na stejném stromě jako udavač Gestapa, lidu poněkud uniklo. Uniklo mu, že udavač totalitní policie není vhodnou a reprezentativní osobou do funkce premiéra, ani když rozdává koblihy. Babiš – přesněji jím vlastněné hnutí – byl demokraticky zvolen a Česká republika začala ztrácet rysy civilizované země. Ale jakousi „lidovost“ opravdu Andrejovi nemůžeme upřít: Krade, lže a jedná jako naprostá svině. A to se v České kotlině lidu tak líbí, tak to voličům připomíná je samotné, že jsme zemí, která si čtvrt století po pádu vražedné komunistické diktatury zvolila komunistu.

Miloš Zeman 2018: 38,6 procent hlasů lidu

Druhým, a ještě lepším příkladem lidovlády je výsledek Miloše Zemana v přímých prezidentských volbách. Ten zlý stařec reprezentuje další typicky české vlastnosti – opilost, zlobu a sprostotu. Zvolen byl nikoliv přesto, ale právě proto – sprostému lidu se sprostý politik líbí, je jako oni, tak mu to hoděj. Výsledek těchto voleb je znám – prezident republiky se v momentě krize postavil proti své vlastní zemi. Causa novičok se dá hodnotit jako zcela zásadní porušení povinností prezidenta republiky. Anebo jako vlastizrada. Když se prezident otevřeně postaví na stranu nepřátelské velmoci proti vlastní zemi, mělo by to být důvodem k novým volbám.

A nejde jen o jeho lživé prohlášení, že se u nás ten sovětský nervový jed vyráběl, které nesmírně pomohlo Putinově propagandě. Jde i o to, jak Zeman velkoryse prominul Jiřímu Kajínkovi, že se nechal najmout na vraždu tří lidí, a dva z nich skutečně zavraždil. A koneckonců – i když tam jde jen o symbolickou marginálii – i to, jak chválabohu nevrhl na korunovační klenoty, nebylo slučitelné s výkonem funkce prezidenta. Přesto je právě pro tu sprostotu a hanebnost lid miluje, a i když bude Zeman v roce 2028 (dřív mu to Ústava neumožní) kandidovat vycpanej, bude lidem zvolen opět. Je mu podoben.

Adolf Hitler 1933: 43,9 procent hlasů lidu

Kdo však skutečně byl největší demokrat? Kdo se skutečně lidu líbil až k lásce manželské? Který politik kdy dostal v demokratických volbách přes čtyřicet procent? No přece Áda! Hitlerova NSDAP v třiatřicátém roce moc neurvala nějakou protiústavní cestou, byla s Dolfim v čele demokraticky zvolena lidem! Nejen hlasy nacistů, ale i hlasy přeběhlých komunistů, jakých máme i v ČR dost.

Takže úplně nejvíc se lidu líbívají ne zloději a udavači jako Babiš či sprosťáci jako Zeman, ale opravdoví zločinci a vrazi jako Adolf Hitler. Proto věřím, že výkon funkce prezidenta České republiky po příštích přímých volbách padne na Jirku Kajínka.