Čínští meteorologové začínají používat drony

Čínští meteorologové začínají používat drony Zdroj: Flirtey, CC BY-SA 3.0

Bezpilotní drony budou v Číně detekovat tajfuny i radiaci

Čínští meteorologové začínají používat drony pro předpověď počasí. První data monitoring, který je nesen dronem, byl již podroben zátěžovému testu a bude sloužit k detekci tajfunů v následujících dvou měsících.

Bezpilotní dron s čidly vzlétl do vysokých nadmořských výšek ve východní Číně v provincii Anhui, aby shromáždil dostatek meteorologických dat, jako je teplota, vlhkost a směr větru, a odeslal je spolehlivě do pozemního přijímače v jihočínské autonomní oblasti Guangxi Zhuang. Test byl proveden začátkem července výzkumným centrem Čínské meteorologické správy.

Monitorovací systém byl poprvé testován v květnu 2018. Meteorologická čidla vyvinul Institut pro leteckou vědu a průmysl, China Aerospace Science and Industry Corporation Limited (CASIC), přičemž se mu podařilo při nízké hmotnosti a rozměrech sond dosáhnout vysoké přesnosti měření. Jakmile je sonda opatřena napájecím a datovým kabelem, může být zavěšena na jakékoli části dronu – na křídlech, trupu nebo kabině, a podávat stabilní výkon se spolehlivými výsledky v rozmezí
-90° C – 70° C.

Podle Institutu pro leteckou vědu a průmysl (CASIC) má tento speciální dron nejen lepší výkon než běžně používané meteorologické balóny, ale lze jej také použít v mnohem širších oblastech meteorologie než raketové sondy. Dronem nesená čidla tak budou hojně využívána při meteorologických haváriích, katastrofách, ekologickém monitoringu a zjišťování radiace. Systém nabídne nové, snadné a levné řešení pro současné zprostředkované meteorologické pozorování.