Předseda ČSSD Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš - ilustrační snímek

Předseda ČSSD Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Banda pěti vládne republice aneb Česká politika ve zkratce

Zeman, Babiš, Hamáček, Okamura a Filip dělají politiku. Už delší dobu obtěžují voliče konfliktem, který potřebují jen oni. Co chtějí?

Babiš chce spojence, který ho uchrání před kriminálem. Lítají mu v tom miliardy. Věří, že tou ochranou je prezident. Prezident chce spojence, který ho uchrání před ústavní žalobou a zajistí mu svobodu říkat v TV kunda, kunda. Věří, že je to Babiš. Hamáček chce zachránit sebe i ČSSD. Věří, že toho dosáhne fňukáním v Babišově vládě.

Okamura do té vlády chce místo Hamáčka. Věří, že cesta k tomu je likvidace ČSSD a barevných, krom Japonců. Filip chce přiblížit KSČ ještě víc k moci. Věří, že podporou podezřelého miliardáře toho dosáhne. Jednou v noci k němu přiletí Marx na koštěti a vytmaví mu to.

Každý ví, že Babišovi hrozí soud. Každý ví, že prezident porušuje Ústavu. Každý ví, že Babiš už ČSSD takřka zničil. Každý ví, že nevinná strana si Okamuru do vlády nevezme. Každý ví, že komunisti už podíl na moci podle zásady čím méně voličů, tím víc moci, mají. Mohou ho ještě zvýšit.

To je obraz vládnoucí české politiky v několika větách. Podporuje ji polovina voličů. Mohou za to kabelky Nečasovy lásky.