Jih Afriky patří k místům s nejvyšším počtem nakažených virem HIV.

Jih Afriky patří k místům s nejvyšším počtem nakažených virem HIV. Zdroj: Jonrawlinson (CC BY 2.0)

Dvě třetiny léků na AIDS vyrábí Indie, jejich cena prudce klesla, na nemoc umírá ve světě méně lidí

Indie se stala lídrem v zesíleném globálním boji proti nemoci AIDS. Až dvě třetiny léků proti této často smrtelné chorobě se vyrábějí právě v této asijské zemi a jejich cena se snížila až šestinásobně. Ve světě také umírá na AIDS daleko méně lidí než v minulosti. Vyhráno podle odborníků ale ještě zdaleka není.

„Především v Indii se vyrábí cenově dostupné generické léky, které nám výrazně pomohly rozšířit léčbu v rozvojových zemích,“ řekla pro deník The Economic Times indická diplomatka Paulomi Tripathi, která pracuje v Organizaci spojených národů. „Zlepšila se také péče a služby pro nemocné lidi, to vše pomáhá bojovat s AIDS,“ dodala Tripathi.

Například infekce virem HIV, který může AIDS způsobovat, se jen v samotné Indii snížila od roku 1995 o celých 80 procent.

,,Když se uskutečnila první konference OSN k epidemii AIDS v roce 2001, tak se pro svět zdálo, že porazit tuto zákeřnou nemoc je téměř nepředstavitelné. Ale celosvětové odhodlání porazit tuto epidemii přineslo velké výsledky,“ prohlásil v minulých dnech i António Guterres, generální tajemník OSN. Nasvědčují tomu i všechna dostupná fakta.

Za posledních deset let se díky dostupnějším lékům začalo ve světě léčit na tuto nemoc téměř šestkrát více lidí. V zamezení dalšího rozšiřování HIV přispěla především v chudších státech i bezplatná distribuce kondomů, daleko větší osvěta a také eliminace přenosu viru z matky na dítě.

V roce 2017 žilo na světě podle odborných odhadů téměř 37 milionů lidí s virem HIV. V roce 2004 zemřelo v důsledku rozvinutí nemoci AIDS 1,9 milionu osob, v roce 2012 to bylo 1,6 milionu, ale před dvěma lety už jen 900 tisíc lidí. Počet lidí s virem HIV sice nadále stoupá, ale v současnosti se jich daleko více daří zachránit.

První případy nemoci AIDS byly zaznamenány v roce 1981. Nejvíce nakažených je dnes v Africe, zejména na jihu kontinentu. Z dalších zemí je výrazně postiženo Rusko, Ukrajina či Thajsko.

Podle oficiální statistik českého Státního zdravotního ústavu bylo v období od zahájení sledování infekcí HIV, tedy od října 1985, do konce minulého roku na našem území celkově zjištěno 3368 případů HIV. Z nich bylo 86 procent mužů. Celkem za tuto dobu zemřelo u nás 434 pacientů, přičemž 299 úmrtí bylo ve stadiu AIDS a 135 z jiné příčiny.