Pivní kolo v centru Prahy.

Pivní kolo v centru Prahy. Zdroj: David Malík

Pivní kola budou strašit v Praze dál, jejich zákaz se kvůli námitkám odkládá

V širším centru Prahy zatím nezačne platit zákaz takzvaných pivních kol, tedy vozítek servírujících alkohol skupinám turistů. Vedení metropole je chtělo zakázat od srpna, proti opatření však podala na ministerstvo dopravy námitku firma, která provozuje pivovar dodávající kolům pivo. ČTK to sdělil primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě). Ministerstvo nyní musí námitku vypořádat a není jasné, jak dlouho to potrvá, protože není stanovena lhůta.

Námitku systémové podjatosti podle Schienherra podala firma Gwern, která provozuje v Nupakách pivovar. "Společnost dodávala pivo do beer biků, a jde tak bohužel pravděpodobně jen o případ toho, jak zákaz zdržet a jen udržet byznys co nejdéle," uvedl náměstek. "Doufáme, že zákaz se posune nejdéle o několik týdnů," dodal. Vyjádření firmy Gwern ČTK shání. Společnost Beer bike Prague, která kola v Praze provozuje, podala připomínky pouze při schvalování zákazu na magistrátu.

Vedení města připravilo zákaz kol pro celou oblast širšího centra metropole. Pivní kola, na která se vejde kolem 15 popíjejících turistů, považují zástupci koalice za projev "alkoturismu", proti kterému chtějí bojovat.

Pivní kola jsou další z řady turistických atrakcí, na něž si v posledních letech stěžují obyvatelé centra města. Magistrát v minulosti pomocí změny zákona docílil zákazu vozítek segway, řešilo se i omezení tzv. elektrokoloběžek, připomínajících spíše mopedy, nebo jízdních kol v některých pěších zónách. Problém s pivními koly se dotkl i jiných evropských metropolí, například Amsterodam je předloni zakázal.