Video placeholde
Záběry z ruské verze seriálu Černobyl
Záběry z ruské verze seriálu Černobyl
Záběry z ruské verze seriálu Černobyl
Záběry z ruské verze seriálu Černobyl
Záběry z ruské verze seriálu Černobyl
14
Fotogalerie

Rusové vypustili první ukázky své verze Černobylu. V chystaném seriálu může za výbuch agent CIA

Fenomenální seriál Černobyl, který letos odvysílala stanice HBO, sklízí chválu téměř všude. Od historické přesnosti přes faktografii až po neuvěřitelně věrně vypadající herce. Neméně působivý je pak i jeho vyprávěcí styl, kde vám k smrti nahání hrůzu malý šedivý kvádr grafitu, o kterém jste do té doby vůbec netušili, že existuje. Úsměvně proto působila prohlášení z Ruska, že je seriál tendenční a že si Rusové natočí vlastní verzi. I s konspirační teorií o agentovi CIA, který se infiltroval mezi zaměstnance elektrárny a který mohl k explozi přispět, aby oslabil pozici Sovětského svazu. No, skutečně se tak stalo a seriál vypustil první ukázku. Podívejte se sami.

Ukázka je chaotická stejně jako ona první ruská vyjádření po premiéře britského seriálu. Nejprve sledujeme rodinné drama u pokojného grilování šašliku, aby následně už vyráželi hasiči k rozpadlému reaktoru. Pak to jde ráz na ráz. Výbuchy, oválná pracovna, Američané, nehoda vlaku, další rodinné drama a to vše rámují uvědomělí soudruzi, kteří to všechno vyřeší. Po lince, která v britské verzi ukazuje nahotu a tupost sovětského vedení a těžkopádnou byrokracii konce 80. let, tak zřejmě nebude ani památky.

Samozřejmě nechybí ani působivá scéna odklízení grafitu ze střechy reaktoru. Natočena ve velmi podobném duchu. Pak už jen následuje zvláštní osahávání ozářených lidí v nemocnici. Za seriálem stojí ruská volně neladitelná televizní stanice NTV, která je známá svým velmi vřelým vztahem vůči Kremlu. Nikoho asi nepřekvapí, že televizní stanice patří do holdingu ruského plynárenského gigantu Gazprom. Navíc prý na seriál vydalo značnou částku i ruské ministerstvo kultury, jak psal Hollywood Reporter.

Režie se ujal režisér Alexej Muradov. Dvanáctidílný seriál, který se celý natáčel v Bělorusku, by měl mít premiéru na podzim.