Mladá švédská aktivistka Greta Thunbergová

Mladá švédská aktivistka Greta Thunbergová Zdroj: Reuters

Greta Thunberg má svou první skladbu. Otevře album kapely The 1975 apelující esejí

Snad nejvýraznější ekoaktivistka současnosti Greta Thunberg se spojila s britskou indie rockovou kapelou The 1975, aby s ní nahrála intro její nové desky. Na nahrávce, která vyšla v noci na dnešek, namlouvá na instrumentálním podkladu Thunberg svou esej, v níž vyzývá k řešení ekologické krize. „Je čas vzdorovat,“ apeluje Švédka na posluchače.

Na nahrávce s klidným instrumentálním podkladem, který však umocňuje projev mladé aktivistky, Greta Thunberg hovoří zejména o tom, že jelikož jsou vlády neschopné řešit klimatickou změnu, musíme hledat řešení – které je jednoduché a složité zároveň – sami. „Postavit se klimatické krizi je jednou z největších a nejkomplexnějších výzev, se kterými se kdy člověk potýkal,“ říká Thunberg v instrumentálním úvodu kapely.

Thunberg tvrdí, že co se klimatické krize týče, je černobílé vidění na místě. „Neexistují žádná šedá místa, pokud se jedná o přežití,“ myslí si šestnáctiletá aktivistka. „Snažit se, jak nejlépe dovedeme, už nyní nestačí. Teď musíme všichni dělat zdánlivě nemožné,“ vyzývá klidným hlasem. Je podle ní třeba vyvinout rozhodnou snahu, a tím zvrátit nevyřčené utrpení, které postihne extrémní množství lidí.

Esej Švédské studentky bude součástí čtvrtého alba kapely The 1975 Notes on a Conditional Form. „Setkat se s Gretou bylo obrovsky inspirativní,“ popsal spolupráci zpěvák Matt Healy. Minulá deska kapely, která debutovala v roce 2013, získala prestižní ocenění BRIT Award za album roku. Od další desky mají proto fanoušci velká očekávání. Thunberg je vůbec prvním hostem indie rockové skupiny vůbec.

Esej Grety Thunberg vypustila kapela do světa jen dva dny po tom, co se jí ve francouzském Národním shromáždění vysmáli někteří, hlavně krajně pravicoví zákonodárci a bojkotovali její projev. „Nepotřebujeme guru apokalypsy,“ napsal na svůj Twitter republikánský poslanec Guillame Larrivé a vyzýval kolegy, aby se projevu nezúčastnili. Někteří zákonodárci aktivistce nadávali přímo během projevu, později ji označili za aspirantku na „Nobelovu cenu strachu“ nebo za „konstantní emocionální teroristku“. Její vystoupení naopak uvítali Zelení nebo Macronova strana En Marche!