Nový Blade bude narozdíl od starého Blade afroameričan...

Nový Blade bude narozdíl od starého Blade afroameričan... Zdroj: Warner Bros

Nového Bladea bude hrát černoch. Je to další úlitba hyperkorektnímu světu, stěžují si fanoušci

Marvel na letošním Comic-Conu mezi jinými projekty oznámil, že se chystá natočit nový Blade, a zároveň potvrdil, že hlavní roli ztvární Mahershala Ali, černošský herec, který získal Oscara za film Zelená kniha. Fanoušci samozřejmě pokračování Bladea na jednu stranu kvitují, na stranu druhou však kritizují obsazení Afroameričana do hlavní role.

„To je přesně ten svět, ve kterém žijeme. My běloši jsme donutili sami sebe ohnout hřbety před menšinami. Nemám nic proti Afroameričanům, ale cpát je všude není podle mě ta správná cesta. Malá mořská víla – černoška. Nový agent 007 – černoška. A teď? Nový Blade a, světe div se, bude ho hrát opět černoch. To už se celý svět zbláznil?“ hořekoval Steve Smith, fanoušek Marvelu, který nevěděl, jak s celou zprávou o pokračování Bladea naložit.

Steve Smith není jediný, kdo si stěžuje na obsazení černocha do hlavní role. I ostatní fanoušci Bladea si začínají stěžovat.

„A proč neudělat Bladea rovnou transsexuála? Anebo ještě lépe, bezbarvou osobu třetího pohlaví, která je zároveň veganem? I takový nešťastník má přeci právo bojovat s upíry,“ sarkasticky na internetu napsal fanoušek, který si říká Marvelfanatic23.

Zatímco fanoušci Bladea obrací oči v sloup, všemožní aktivisté z celého světa uznale pokyvují hlavou.

„Jde to správným směrem. Naši bratři a sestry s rozdílným pigmentem kůže si zaslouží naši úctu a uznání. To, že je budeme stále více a více obsazovat do filmů, je udělá nejen šťastnými, ale i učiní svět lepším místem. Místem, kde si budeme všichni rovni nezávisle na pohlaví anebo rase. Kromě tedy bílých heterosexuálních mužů. Ti musí trpět,“ radovala se Amanda Parkinsová z hnutí „Jsem bílá, ale v srdci černá“, která se zabývá podporou černošské komunity na území USA.

Zároveň přiznala, že novému černému Bladeovi drží palce, ale do kina na něho nepůjde, protože nemá ráda filmy, kde je násilí.

Ne všichni aktivisté však novému Bladeovi tleskají. „Jak to, že není Blade žena? Uznávám, že je pokrok, že to je černoch, ale co by komu udělalo, kdyby to byla černoška? Podívejte se na nového Bonda. Tam je agentkou 007 žena – černoška. To je zásah do černého. Tomu tleskám. Proč tohle nejde u Bladea? Ne, na ten film nepůjdu, dokud nebude Blade žena,“ připustila Kamila Novotný, aktivistka z hnutí „Penis je vražda“.

Feministky jsou však mezi aktivisty v menšině, neboť celou aktivistickou komunitu afroamerický Blade doslova uchvátil a všichni to považují za další vítězství na cestě za lepším světem.

Je tu však něco, co Marvel nedomyslel. Zatímco aktivisté do kina na nového Bladea nepůjdou, protože se v něm nebude ani řešit rovnoprávnost pro všech 36 pohlaví, ani film nebude bojovat za klima, ani za adopci homosexuálními páry, fanoušci Bladea se na film přímo třesou. Nebylo by proto lepší vyjít vstříc právě těmto divákům než pošahaným aktivistům?

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale je, že Zeman probudil v Češích to nejhorší.