Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Archiv

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Co Čech, to vodák! Pět věcí, které na vodě rozhodně nedělejte

Neodradí nás ani pomalá voda, ani desítky „soulodících“ kolem. Rčení „co Čech, to vodák“ platí asi navždy a my se tak zase všichni letos sejdeme na Vltavě. Jak dovolenou na vodě bez úhony přežít? Těchto pět věcí rozhodně vynechejte.

Děti s sebou berte maximální svoje

Stačí pět minut nepozornosti a dítě si sedne do raftu k cizím lidem, kteří si jej také nemusí všimnout. A hledat dítě, které ještě ke všemu není vaše, po všech kempech a čertech nechcete. Majitelé by navíc poznali, kdybyste jim vrátili klidně stejný ročník, ale v trochu jiném provedení. Drahá laskavost i pro nejlepší přátele.

Flašku nepřivazujte na šňůrku za loď, zejména pokud jinou nemáte

Studená voda všude kolem může posloužit jako skvělé chlazení, nicméně flaška na šňůrce bude riziková hned ze dvou důvodů. Pokud vám ji nevezme silný proud nebo velký kámen, nebude se vám chtít u každé zastávky odvazovat a přivazovat. Což si ovšem nemusí říkat náhodný kolemjdoucí.

Jedno tričko na celý víkend? Ne

Během balení na vodu můžete získat pocit, že vás čeká jedno velké dobrodružství v přírodě a nebudete, jako Mauglí, nic nepotřebovat. Tuto myšlenku může podpořit i fakt, že berete jeden lodní pytel pro celou rodinu. Dvakrát si to ale promyslete! Ne, že by snad dva dny staré propocené tričko mohlo pachem obtěžovat ostatní, ale spálená záda, ta budou sakra bolet! 

Nikdy nenastupujte na velké vory!

Cestou do kempového cíle vás budou jako medúzy vábit na panáka obyvatelé velkých, často ručně zbudovaných, vorů. Vyhněte se jim obloukem! V tom jejich světě totiž platí zákeřné pravidlo, čím pomaleji jede, tím více se tam pije. A to není nic pro vás, přece.

Nezevlete, sportujte!

Podesáté laminátová kánoe. Pokud se na vodě nechcete cítit jako dinosaurus, přistupujte kreativně k výběru lodě. „V Česku bych klidně i pro začátečníky doporučila nafukovací kajak pro jednoho. Může být klidně jako doplněk raftu a dalším kánoím. Na pomalé vodě si užijete legraci, všichni se na něm vystřídáte a ještě se naučíte v bezpečném prostředí zcela jiné pádlování,“ komentuje Lucie Kadlecová od českého výrobce nafukovacích člunů Gumotex.