Video placeholde

Marhoul: Zeman je zlo a v Češích probudil to nejhorší, je jako fašisti. Říkám o něm pravdu, to se mi vymstilo

Prostě nechci, aby lidé žili v nenávisti a vzdávali boj o to lepší, co v nich je. To je motivace režiséra a producenta Václava Marhoula k natočení filmu Nabarvené ptáče, který je hlavně o souboji dobra se zlem. Marhoul říká, že satani stále žijí a lidé se vlastně vůbec nezměnili. Probuzení zla v nich je jednoduché a v Česku mu podle Marhoula dává zelenou hlavně Miloš Zeman.

Prezident totiž společnost fašizuje svými výroky a chováním, podobně jako Mussolini nebo Trump. Marhoul tvrdí, že Zeman v českém národě probudil to nejhorší. Najednou je tak znovu možné vyhrožovat smrtí nebo mluvit o vraždění prvňáčků. Lidi se navíc už jen nenávidí a ostatní politici jim nenabízejí žádný ideál, ke kterému by mohli vzhlížet, jako to dělal třeba Václav Havel. Marhoul ale věří, že vše, a tedy i Miloš Zeman a Andrej Babiš, má svůj konec.

Režisér přitom chápe strach z neznámého, který lidé mají. Situace by se změnila, kdyby víc cestovali a otevřeli svou mysl. Lidé v Africe jsou totiž vlastně stejní jako my. Marhoul přitom o migrantech říká, že jsou prostoduší a nechají se lehce zmanipulovat vidinou ideální Evropy. V dalších letech bude situace jenom horší a podle Marhoula je čeho se bát. Mluví o krutých válkách a století s cejchem terorismu a vraždění. I kvůli vodě se lidé prostě dají do pohybu.

Právě terorismus, respektive ortodoxní fanatismus, ze kterého terorismus vychází, považuje Marhoul za vůbec největší zlo. Tvrdí, že se mu musíme postavit, a proto je v armádě. Zdůrazňuje ale nutnost odmítnutí kolektivní viny a taky se označuje za vlastence.

Proč je podle Václava Marhoula Evropa semeniště všech problému a začátek všechno špatného? Litoval někdy svých ostrých slov na adresu prezidenta Zemana? Proč je podle něj Rusko vlastně zaostalá země, která zbraněmi jenom chrastí? A co se musí stát, aby se lidé začali znovu poslouchat?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>