Zdroj: Kompasslev

Superpotraviny: Jak je to s nimi ve skutečnosti?

Co je trendem dnešní doby? Stále více lidí se odklání od masa, ze sociálních sítí na nás skáčou zdravé recepty, v časopisech čteme o jarních a podzimních detoxech a aby toho nebylo málo, hlavu nám ještě víc zamotávají videa, která nás nabádají číst etiketu každého výrobku. Není proto divu, že se každý z nás ptá: Co mám vlastně jíst?

Pestrá a barevná strava na talíři

Možná vás to překvapí, ale odpověď je jednodušší, než si možná myslíte. Jezte menší porce, vícekrát za den a na talíři mějte pestrou stravu. A co si představit pod pojmem pestrá strava? Ideálně od všeho trochu. Ve vašem jídelníčku by se v týdnu mělo objevit vše od mléčných výrobků, luštěnin, masa, zeleniny, ovoce až po stravu, která vám dodá energii a jsou v ní obsažené sacharidy. Tím nemyslíme tabulku čokolády, ale přílohy jako jsou těstoviny, brambory nebo rýže.

Na diety raději zapomeňte

Jak vás už asi napadlo, žádný extrém není přínosný a krátkodobá dieta ještě nikomu dlouhodobě štěstí nepřinesla. Diety, které vám radí, abyste vynechali přílohy, poslední jídlo jedli v 18:00, dali si tak malou porci jídla, že máte za hodinu hlad nebo byli týden na ovocných šťávách, nedává příliš smysl. Podobnými dietami nejen nezískáte požadovanou postavu, ale navíc si můžete snadno i ublížit. Vedlejší účinky jako únava, bolest hlavy nebo v extrémních případech zažívací potíže či kolaps nejsou výjimkou. Za týden hladovky možná něco zhubnete, ale věřte, že kila budete mít zpátky rychleji, než jste je shodili.

Na superpotraviny jděte selským rozumem

V souvislosti s jídlem se někdy hovoří také o superpotravinách. O co se vlastně jedná? Odborníci na výživu se úplně neshodnou na tom, co všechno do takzvaných superpotravin vlastně spadá. Někteří sem řadí zcela základní potraviny jako jsou ryby, vejce, ořechy nebo různá semínka, borůvky, brusinky a další. Někdo mezi superpotraviny řadí ale i doplňky stavy v prášku jako je například velmi známý zelený ječmen či chlorela.

Abyste se nenechali nachytat na reklamní triky, stačí na to jít selským rozumem. Sklenice zeleného ječmene vám rozhodně nijak neublíží, zázraky od něj ale také nečekejte, je tedy zcela na vašem uvážení, jestli chcete do svého jídelníčku zařadit i „superpotravinu“, která stojí okolo 1 000 Kč.

Jíst zdravě nemusí znamenat jíst draze

Superpotravinám a obecně zdravé stravě veřejnost často vyčítá, že se jedná o drahou záležitost. Je pravda, že doplňky stravy s puncem superpotraviny často stojí nemalé peníze. Vy se ale můžete stravovat zdravě i prostřednictvím zcela základních potravin, které jsou bohaté na různé živiny a které pravidelně zařadíte do svého jídelníčku. Pokud chcete za jídlo ušetřit ještě víc, vezměte si na mušku různé letáky obchodních řetězců, které pravidelně zlevňují konkrétní produkty. Podívejte se například na Tesco akce a zjistěte, jaké potraviny koupíte za výhodnou cenu.

Jezte méně, ale o to kvalitněji

I v jídle platí stará dobrá poučka, že méně znamená více. A pokud se jedná o jídlo, platí to dvojnásob. Pokud chcete jíst maso a cítíte, že ho prostě ve stravě potřebujete, vybírejte si maso z kvalitních chovů a dívejte se na jeho původ. Vybírejte si čerstvé maso. Stejně tak si kupte raději zeleninu a ovoce, které se nepěstuje ve velkém. Určitě jste sami někdy pocítili, jaký je rozdíl v chuti rajčete, které vypěstujete doma nebo koupíte od farmáře a tím, které koupíte v supermarketu.

Jezte méně, pestře, a především kvalitně. Nezapomínejte také na to, že strava je jen polovina úspěchu. Tu druhou tvoří pravidelný pohyb, který byste rozhodně měli zařadit do svého každodenního života.