"Vytváříte umělou krizi a paniku", oponují premiér Babiš a ministr Vojtěch

"Vytváříte umělou krizi a paniku", oponují premiér Babiš a ministr Vojtěch Zdroj: ČTK

Hrozí kolaps nemocnic, hlásí devítka zdravotnických organizací. Chtějí pro ně další miliardy

A už je to tu zase, nad zdravotnictvím se opět zatahuje. Stát prostřednictvím pojišťoven dluží nemocnicím stamilióny, hrozí kolaps celého systému. Alespoň to tvrdí devět zdravotnických organizací. Ministr i premiér jejich „poplašná“ slova odmítají. Do zdravotnictví opravdu za poslední roky natekla spousta miliard navíc. Problém je, že miliardy teď tečou, ale budoucnost lékařské péče pro stárnoucí českou společnost se neřeší.

Na někdejší neustálé zprávy o krizi zdravotnictví, odchodech lékařů, o kritickém nedostatku peněz jsme už zapomněli. Díky hospodářskému růstu už několik let přibývají peníze jak na účtech pojišťoven, tak i samotných zdravotníků.

Zdravotní pojišťovny pro příští rok počítají s rozdělením asi 346 miliard korun. Přitom jen nemocnicím vzrostly podle premiéra úhrady od roku 2016 o více než 38 miliard. Varující devítka organizací včetně Asociace českých a moravských nemocnic či České lékařské komory ovšem žádá ještě víc, alespoň 25 miliard z 60, které podle nich mají pojišťovny v rezervních fondech. Ministr jim oponuje, rezervy slouží pro péči ve zlých časech, a ty dnešní jsou dokonce nižší, než byly před poslední krizí. Přesto ani tenkrát nestačily pokrýt výpadek ze zdravotního pojištění a (zadlužený) stát musel přidávat.

Až Babiš peníze nenajde

Může být, že asociace nemocnic a spol. přehánějí, silná slova se při vyjednávání o penězích ve zdravotnictví tradičně nosí, veřejnost se pak začne víc zajímat. Jde přece o její zdraví a lékaře! Politici se tím obvykle dostávají do úzkých, pacienti jsou jejich voliči.

Nepochybně ani návrh na aktuální „proléčení“ části rezerv pojišťoven není nejlepší, v krizi budou chybět. V dobrých časech se má šetřit na ty horší. Pomiňme teď, že stát není zrovna dobrým příkladem, hospodaří i v dobrých časech s deficitem.

Stát, přesněji vláda, ovšem promrhává v konjunktuře víc než jen peníze. Promrhává ideální čas na spuštění reforem včetně té zdravotnické, jež by měly připravit zemi na nevyhnutelné stárnutí populace. Čeští senioři navíc bývají v posledních letech svého života stále ještě v horší zdravotní kondici než ti západoevropští a potřebují víc lékařské i ošetřovatelské péče.

Ačkoli měl zdravotní ministr Adam Vojtěch z ANO kdysi smělé nápady, rozpustily se v koaličním socialistickém rybníčku jako sníh. Ani premiér Babiš si netroufá. Dokud má stát peníze, pěstuje politiku rozdávání a hašení požárů milióny, které opakovaně někde „najde“. A až nenajde…