Ředitel správy KRNAP Robin Bohnisch, Krakonoš a ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ředitel správy KRNAP Robin Bohnisch, Krakonoš a ministr životního prostředí Richard Brabec. Zdroj: Blesk - Nikola Forejtová

Krakonoš chtěl kvůli tunám odpadků od srpna „uzavřít“ celé Krkonoše. Nakonec dal lidem ještě jednu šanci

Hromadící se odpadky po neukázněných turistech v Krkonoších přiměly vládce nejvyšších českých hor Krakonoše k rázné akci. Před několika dny napsal prostřednictvím KRNAP široké veřejnosti dopis, ve kterém oznámil, že hodlá Krkonoše od 1. srpna uzavřít pro „všechno lidské „neprůchodnou mlhou“. Jeho záměr zvrátilo až společné setkání s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem, na kterém se dohodli, že lidé dostanou ještě jednu šanci, ale turisté v Krkonoších však zásadně musí změnit svoje chování.

Oblast Krkonoš patří mezi atraktivní a turisticky nejvyhledávanější lokality v rámci celé České republiky. Jen území Krkonošského národního parku a jeho ochranné pásmo v loňském roce navštívilo téměř 3,8 milionu lidí a celé Krkonoše pak dohromady 12 milionů osob. Negativním dopadem turistických výletů je ale množství odpadků, které po sobě turisté v parku zanechávají. Příroda si s nimi však nedokáže poradit. Na území Krkonošského národního parku (KRNAP) se každoročně konají úklidové akce, aby následky chování turistů napravily. Při takové akci letos na jaře pracovníci KRNAP a dobrovolníci sesbírali skoro tři tuny odpadu, které se u turistických cest objevily po zimní sezoně. Situace je však v probíhající letní sezóně nadále kritická a přinutila k činu také samotného vládce hor Krakonoše.

Ten napsal široké veřejnosti dopis, ve kterém oznámil, že od 1. srpna hodlá uzavřít neprostupnou mlhou celé Krkonoše. „Mé rozhodnutí chápej jako trest za darebácké chování některých návštěvníků, kteří svou zlotřilostí vydají za několik Trautenberků. Kdyby se aspoň dokázali postavit mému hněvu tváří v tvář, ale na to jsou moc zbabělí. Vlastní ruce si špinit nehodlají,“ stojí mimo jiné v listě.

K naplnění hrozby nakonec nedošlo, protože se do celé věci „vložil“ ministr životního prostředí Richard Brabec a s Krakonošem se sešel. „Nemá cenu zastírat, že jednání s Krakonošem nebylo vůbec jednoduché. Vládce hor je ze současné situace, kdy jeho revír zaplavují odpadky, silně znepokojen. Osobně také vnímám vážnost celé situace, protože přírodu a české hory mám velmi rád a nechci, aby nám je znečišťoval kdejaký odpadkouš,“ prohlásil po setkání ministr. Na Krakonoše velmi zapůsobil nápad ministra a pracovníků Správy KRNAP, že lidé budou podepisovat slib: „Co si do hor přinesu, to si také odnesu!“

Tento slib Krakonošovi je nyní možné podepsat na internetu.